2024. április 19., péntek

Kovács: Még soha nem volt ilyen kritikus uniós jelentés

A Szerbiáról készült legújabb uniós jelentés ma kerül majd a parlamenti képviselők elé, hogy megszavazzák azt – nyilatkozta Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti képviselője és az eurointegrációs bizottság elnöke.

Elmondta, hogy a csatlakozási folyamatnak van egy elméleti és egy gyakorlati része. Az elméleti részt illetően már egy éve ismeretes, hogy Szerbia Montenegróval együtt az Unió újfajta metodikáját fogadja el, vagyis a továbbiakban nem fejezetenként, hanem klasztereként, csoportosítottan veszik át a tárgyalási fejezeteket.

Ez az új módszer elméletileg felgyorsíthatja és átláthatóbbá teheti a folyamatot, valamint egy ilyen klaszter, vagyis csoportosítás elfogadását, vagy lezárását követően, amennyiben jól teljesít az ország, anyagi forrásokat is kaphat – mondta Kovács.

A gyakorlati résszel kapcsolatban ugyanakkor azt is hozzátette, hogy az ország büntethető is, ha nem teljesít a reformok terén. Kiemelte, hogy most kifejezettebb hangsúlyt kapnak az alapfejezetek.

A jó hír, hogy Szerbia az első klaszteron belül már minden fejezetet megnyitott, de amennyiben a Bizottság vagy bármelyik tagállam úgy ítéli meg, hogy az ország nem teljesített, akkor leállhat a folyamat – hangsúlyozta Kovács.

Kiemelte, hogy a Unió külön figyelmet szentel a 23. és 24. tárgyalási fejezeteknek, amelyekről külön, nem hivatalos jelentéseket készít. Emellett évente egyszer országos szintű jelentés is készül, amelyben az előrehaladást foglalja össze a Bizottság.

Az Európai Bizottság jelentése általában októberben jelenik meg, ezt követően elemezzük azt és most pedig az Európai Parlament határozata van készülőben. A különféle módosításokat követően ma kerül szavazásra a javaslat a Parlament plenáris ülésén. Még soha nem volt ennyire kemény hangnemű és kritikus jelentés, mint a mostani – mondta Kovács.

Szavai szerint lehetetlen ebben a pllanatban megjósolni, hogy mikor sikerül előremozdulni a csatlakozási folyamatban.