2024. április 25., csütörtök

Öröm látni!

Tavaszi húsvéti tárlatok nyíltak Topolyán és Bácskossuthfalván

Ünnepi megnyitók nélkül, színes vendégforgatagot mellőzve várja látogatóit Topolyán és Bácskossuthfalván is egy-egy színes, tavaszi-húsvéti tematikájú, eladással egybekötött kézművestárlat. Topolya Község Művelődési Háza a kiállítóteremét öltöztette ünneplőbe, Csípe Tímea igazgatónő, a színes, szemet gyönyörködtető hímes tojásokkal, esernyőkkel, sétapálcákkal, textíliákkal megálmodott vizuális élménnyel kapcsolatban nyilatkozott.

Tímár Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnök asszonya invitálja az érdeklődőket, hogy tekintsék meg az Echóban felállított, eladással egybekötött tárlatot

Tímár Gabriella, az Ady Endre Művelődési Központ elnök asszonya invitálja az érdeklődőket, hogy tekintsék meg az Echóban felállított, eladással egybekötött tárlatot

– Sétára hívjuk a kedves vendégeinket a természetbe, ki a kertbe vagy egy erdei-mezei kora tavaszi körútra, ahova még elkél az esernyő, és egy sétapálca sem árt, vagy egy ízléses kalap. Kiállítóink szerencsére nagyon szabadon értelmezték a felhívásunkat, csodás alkotások futottak be. Köszönetet szeretnék mondani a munkatársaimnak, illetve valamennyi kreatív kézművesnek, aki idejét, erejét nem sajnálva munkálkodott azon, hogy bemutassa a hobbiját. Több mint hatvan kiállító küldött be valamilyen tematikus munkát, közülük hárman csoportmunkában alkottak. Örülünk annak, hogy ilyen szép számú kiállítónk van, ugyanakkor szomorkodunk amiatt, hogy az oktatásban jelen helyzetben zajló állapotok miatt egyszerűen nem marad idő a kreatív munkára a kötelező tanulás mellett, így jelentősen kevesebb iskolai közösségben készült alkotást mutathatunk be – tudtuk meg a művelődési ház igazgatónőjétől, aki elárulta azt is, hogy a járványügyi helyzet kezdete óta szinte egyáltalán nem volt alkalmuk nagyobb létszámú rendezvényt szervezni, ezért az energiáik nagy részét tárlatok formájában igyekeznek a közösség szolgálatába állítani.

– A kiállítások forgatagába a járványügyi intézkedésekkel, előírásokkal összhangban nagyon szépen be tudjuk kapcsolni a látogatóinkat. Ha minden kötél szakad, akkor akár a virtuális térbe is átültethetjük a tárlatot, hiszen jelen eseten is szinte az utolsó pillanatig bizonytalan volt a kiállításunk megnyitója. Április másodikáig kibővítettük a nyitvatartásunkat, mindennap 10 és 18 óra között, vasárnap 10 és 14 óra között várjuk kedves látogatóinkat – mondta el Csípe Tímea, aki hozzátette azt is, hogy szeretnék valamilyen formában megjutalmazni a tárlatra érkezett legkreatívabb, legötletesebb és leginkább kidolgozott munkákat. Az egyébként megvásárolható alkotások véleményezésére Szenti Lilla képzőművészt kérték fel, aki április 2-án 15 órakor hirdeti ki majd a kitüntetettek nevét. Ettől függetlenül valamennyi beérkezett munka rendkívül érdekes látványt nyújt, igazi színkavalkád fogadja majd azt, aki idejét, erejét nem sajnálva belép a galériába.

Hímes tojások, fonott bútorok, fémszobrok az Echóban

A bácskossuthfalvi Ady Endre Művelődési Központ Tarka Virág kézimunka-szakosztálya szervezésében ma délelőttől tekinthető meg a Tavaszi zsongás idei kiállítása az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban. Tímár Gabriellától, az Ady elnök asszonyától megtudtuk, hogy ezúttal 24 falubeli kézműves kiállító alkotásait lehet megtekinteni, illetve virágüzlet, az Írisz Virágkedvelők és Környezetvédők Egyesülete munkásságát, valamint kézimunkákat is felsorakoztathattak.

Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője elmondta, hogy április 2-áig lehet megtekinteni a tárlatot Topolyán

Csípe Tímea, a Művelődési Ház igazgatónője elmondta, hogy április 2-áig lehet megtekinteni a tárlatot Topolyán

– Az immár egy éve tartó nehézségek ellenére a kézművesek tudtak tevékenykedni, ezért is történhetett meg, hogy az idén igen szép számban jelentek meg olyanok, akik először mutatják be munkáikat a nyilvánosság számára. És ezeket az igényes és szép alkotásokat igazán kár lett volna nem feltárni a kíváncsi szemek előtt. Első alkalommal lehet például papírkosárfonás technikával készült munkákkal találkozni, selyemvirágokkal is bővültünk. Egy új festő kiállítónk is bemutatkozik, illetve érdekes tőrmarkolatokat, késeket is elhozott az egyik gyűjtő. Új színfoltnak számít még, hogy pirotechnikával díszített gyermekbútorokat is bemutatunk, mint ahogy újonnan készült hagyományos felnőtt- és gyermek-, fiú- és lányviseleteket is kiállítottunk – tudtuk meg Tímár Gabriellától, aki azt is elárulta, hogy a közelgő húsvéti ünnepre való tekintettel nem hiányozhatnak azok az alkalmi tárgyak, fantasztikus művészi érzékkel hímzett tojások sem, amelyek további tartalmat adnak a kiállításnak. A látogatókat, vásárlókat minden munkanap, illetve szombaton 10-től 18 óráig várják. A szervezők arra kérnek mindenkit, hogy tartsák be a járványügyi előírásokat. Az érdeklődők az esetleges kérdéseikre a 024/741-127-es vezetékes elérhetőségen tudnak választ kapni hétköznapokon 14 óráig.