2024. március 28., csütörtök

Tarlóégetésért pénzbírság jár!

A magyarkanizsai önkéntes tűzoltók parancsnokát kérdeztük

Bajtai Balázs, a magyarkanizsai önkéntes tűzoltók parancsnoka, aki ugyanakkor a felügyelőségi főosztály vezetője is, minden évben hangsúlyosan felhívja a figyelmet arra, hogy a szabadban történő tűzgyújtás szigorúan tilos. Nemcsak a büntetés kell, hogy elrettentő legyen, hanem arra is figyelni kellene, hogy egy-egy kiterjedt tűz mekkora károkat okoz. Épp a közelmúltban a horgosi Kamarás területén tarolt a tűz, huszonnyolc hektárnyi növény- és állatvilágot megsemmisítve, az ok azóta sem derült ki, de sajnos egy évet sem úszunk meg ilyen és ehhez hasonló eset nélkül. Ennek legtöbbször a tarlóégetés a kiváltója, de előfordul gondatlanság is.
A tarlóégetés mióta és miért tiltott a község területén?
– A környezet megóvása érdekében tiltott ez a tevékenység, és a törvényben úgy áll, hogy január 1-jétől december 31-éig tűzgyújtási tilalom van. Fokozottan igaz ez a mezőkre, ugyanakkor a háztartásokban sem lenne szabad ezt a tevékenységet végezni, de sajnos mindig akad olyan, aki ezt megszegi. Hatalmas károkat okozva ezzel az élővilágra. A közhiedelemmel ellentétben ezek az égetések nem is tesznek jót a talajnak. Egyes gazdák úgy tartják, hogy a tarló megújul, de ez a hatalmas hő megsemmisíti a talajban lévő mikroorganizmusokat, és a talaj minősége inkább romlik.
Ennek ellenére minden évben megtörténik az, hogy egy-egy tarlóégetés során kiterjed a tűz. A közelmúltban milyen esetek voltak?
– Szerencsére olyan nem volt, hogy tarlóégetés miatt átterjedt volna a tűz lakóépületekre, de például Horgoson az egyik utca mögött felgyújtottak egy nádast, és ott majdnem belegelt egy udvarba, de a tűzoltók szerencsére meg tudták fékezni. Nemcsak a környezetnek okoznak ezzel kárt, hanem átvitt értelemben a tűzoltóknak is, mert felelőtlen gyújtogatáskor el is vonják a munkaerőt a véletlen tüzektől.
A tűzoltók kapacitásával kapcsolatban mit lehet mondani, milyen a felszereltség?
– A községi tűzoltószövetségben az önkéntesek felszerelése kielégítő, sőt átlagon felüli a vajdasági tűzoltószövetség elnöke szerint, aki a közelmúltban meglátogatott minket. Szerinte az országos szinthez képest a községbeli szinte átlagon felüli. Persze ezt nem úgy kell érteni, hogy nagyon jó, hanem az átlaghoz képest megfelelő. Van mivel oltanunk, vannak jó felszereléseink, vannak használt, de új dolgaink is, új és nagyon régi autóink is.


Hol, mely településeken leggyakoribbak a tűzesetek?
– Horgoson minden évben előfordul, talán ott van a legnagyobb termőterület, és ott a legtöbb a nádas, ami leggyakrabban lángra kap így vagy úgy. Martonoson is a kanálisok partját gyújtják fel előszeretettel egyes gazdák, ez esetekben a fák is megégnek, sajnos. Az összbeavatkozás nagy részét képezi a tarlótűz, van, hogy hetente több is előfordul.
Milyen büntetést von maga után?
– Százötvenezertől háromszázezer dinárig terjed a büntetés magánszemélyeknek. Viszont ha jogi személyt fognak meg a rendőrök, illetve a katasztrófavédelem tűzvédelmi felügyelete büntethet, számukra a kiróható összeg kétmillió dinárig is terjedhet!