2024. március 28., csütörtök

Magyarország a harmadik kalapban

A magyar női válogatott 29:23-ra kikapott Oroszországtól a győri olimpiai selejtező torna zárómérkőzésén, így a második helyen végzett. Az már szombaton eldőlt, hogy a 2. csoportból a házigazda magyar, valamint az orosz csapat jut ki a tokiói játékokra, ezért a meccsnek már csak az volt a tétje, hogy melyik együttes melyik sorsolási kalapba kerül. Magyarország ezzel a 3. kalapban kapott helyet Norvégia mellett. A szerb válogatott a kazahok felett aratott 42:30-as győzelemmel zárta a kvalifikációt.

A legizgalmasabban a podgoricai torna alakult: a nyitónapon a házigazda hatalmas meglepetésre 5 góllal felülmúlta a norvégokat, szombaton viszont a skandinávok ugyanennyivel verték Romániát, így a továbbjutók kérdése az utolsó összecsapáson, a Montenegró–Románia meccsen dőlt el. Vasárnap este Kim Rasmussen együttese ugyan nem tudta megismételni kiváló teljesítményét, ám állta a sarat, és csak három góllal (28:25) kapott ki a románoktól, ami montenegrói és norvég továbbjutást eredményezett. Romániának legalább ötgólos különbséggel és minimum 30 lőtt góllal kellett volna nyernie a tokiói szerepléshez.

Eredmények, 3. forduló, 1. csoport (Llíria): Argentína–Spanyolország. A végeredmény: Spanyolország 3 (+15), Svédország (+13) 3, Argentína 0 pont. 2. csoport (Győr): Szerbia–Kazahsztán 42:30, Magyarország–Oroszország 23:29. A végeredmény: Oroszország 6, Magyarország 4, Szerbia 2, Kazahsztán 0 pont. 3. csoport (Podgorica): Montenegró–Románia 25:28. A végeredmény: Montenegró (+2) 2, Norvégia (0) 2, Románia (–2) 2 pont.

Az olimpia női tornájának mezőnye és sorsolási kalapjai, 1. kalap: Hollandia, Spanyolország. 2. kalap: Oroszország, Montenegró. 3. kalap: Norvégia, Magyarország. 4. kalap: Svédország, Japán. 5. kalap: Franciaország, Koreai Köztársaság. 6. kalap: Angola, Brazília.

A két hatcsapatos csoport sorsolásának időpontját egyelőre nem hozták nyilvánosságra.