2024. március 29., péntek

Covid-orvosság érkezett Szerbiába

– A Covid-betegeknek szükséges orvosság megérkezett Szerbiába – jelentette be a Prva Televízió reggeli műsorában Sanja Škodrić, a Köztársasági Egészségbiztosítási Pénztár igazgatója, majd hozzátette, hogy pénteken 1800, míg tegnap 4000 adag gyógyszer érkezett.

Az igazgató elmagyarázta, hogy az orvosság monoklonális antitestek csoportjait tartalmazza. Úgy hat, hogy ott kapcsolódik a sejtekkel, ahol a vírus is kapcsolódna, így megakadályozza a vírus további kötődését a szerveztünkben. A gyógyszer hatékonysága 95 százalékos.

Ennek kapcsán hozzátette, hogy az ország csak azokat az orvosságokat rendeli meg, amelyek a legnagyobb hatékonysággal működnek, ezért nehéz hozzájuk jutni.

Škodrić elmondta, hogy Szerbia a negyedik ország Európában, amely rendelkezik ilyen gyógyszerrel. Az országot Németország, Magyarország és Csehország előzi meg.

– Az országok azért rendelik meg ezt az orvosságot, mert nincs elég vakcinájuk. Olyan páciensek kapják meg, akik nem szorulnak kórházi kezelésre. Ezzel csökkentik a kórházak nyomását és megakadályozzák, hogy komolyabb kórkép alakuljon ki a pácienseknél, hiszen csak azok kapják meg, akik könnyebb tünetekkel rendelkeznek, azonban fennáll az esélye, hogy súlyosbodjon a betegség. Legkésőbb a tünetek megjelenésétől számított 10. napon meg kell kapniuk – magyarázta Škodrić.

Az igazgató megerősítette, hogy a következő gyógyszerszállítmány április vagy május folyamán érkezhet.