2024. március 28., csütörtök

Maszk mögé bújtatták a korrupciót

A botrányok erkölcsi megtisztulásra sarkallják a CSU kormánypártot

Egyre nagyobb gondot okoz a német kormány konzervatív pártjainak, a Kereszténydemokrata Uniónak (CDU) és a Keresztényszociális Uniónak (CSU) a koronavírus elleni védőmaszkok beszerzése körüli korrupciós botrány. Legutóbb az egészségügyi minisztérium kényszerült magyarázkodásra, a CSU pedig már erkölcsi megújulást sürget a történtek miatt.

Tízpontos tervhez igazodva újítaná meg a CSU-t a párt elnöke, miután több politikustársa is belekeveredett a németországi maszkbeszerzési botrányba. Markus Söder teljes erkölcsi megtisztulást, átláthatóságot, új szellemiséget és szabályrendszert kínál új programjában, s abban bízik, hogy megvalósításával sikerül helyreállítani a CSU tekintélyét, amelyet a botrány igencsak megtépázott.

A maszkbeszerzések körüli korrupciós botrányba a párt két magas rangú politikusa is belekeveredett. Az egyikük Georg Nüßlein, a másik pedig Alfred Sauter, a bajor parlament tagja, volt tartományi igazságügyminiszter; egy liechtensteini bank, illetve egyikük családi vállalkozása segítségével mindketten szép „jutalmat” vághattak zsebre, összesen legalább 2,5 millió eurót, ami akár több is lehetett volna, ha ki nem derül a turpisság. Az előbbi még március 7-én mondott le szövetségi parlamenti képviselői megbízatásáról (másnap pedig a párttagságról), az utóbbi pedig március 21-én, mert a nyomozók előzőleg átkutatták az irodáit, ahol a védőmaszkok adásvételével kapcsolatos papírokat kerestek. Ha Sauter „hihetően és érthetően” nem tudja eloszlatni az ellene felmerült gyanút, a héten még a CSU-ból is kizárhatják.

Egy harmadik párttársuk, Tobias Zech csütörtökön adta vissza képviselői mandátumát a Bundestagban, miután kiderült, szintén korrupcióba keveredett. De egy másik ügyben: a szélsőjobboldali Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártját (VMRO-DPMNE) segítette tanácsokkal (pénzért) az elmúlt fél évtizedben, ami a CSU szerint pozíciójával összeegyeztethetetlen tevékenység. Ezért a pártból is távoznia kellett.

A történtek hatására Söder teljesen átalakítaná a CSU-t. Az újításra vonatkozó tízpontos programja egyebek mellett kilátásba helyezi, hogy a jövőben már a képviselőjelölteknek nyilatkozniuk kell a mellékállásukról és cégérdekeltségeikről. (A bevallásokat pedig a párt rendszeresen ellenőrzi.) A lobbizás viszont tilos lesz, a parlamentben vezetői posztot betöltő személynek pedig nem lehet mellékállása. Akiről meg bebizonyosodik, hogy csúszópénzt vágott zsebre, azonnal kizárják a CSU-ból.

Az Angela Merkel kancellár vezette kormány másik konzervatív pártja, a CDU is belekeveredett a botrányba, miután kiderült: egyik képviselője (Nikolas Löbel) jogtalan haszonra tett szert a védőmaszkok beszerzésekor. Bár (március 8-án) ő is lemondott szövetségi parlamenti mandátumáról, a története, és az említett CSU-politikusok ügyei rossz fényt vetettek mindkét pártra. Sőt az ügy miatt jelentősen csökkent a CDU és a CSU támogatottsága, ami rossz előjel a szeptemberi Bundestag-választás előtt.

A botránnyal hírbe hozták a Jens Spahn CDU-politikus vezette egészégügyi minisztériumot is. A tavalyi maszkbeszerzéssel kapcsolatban a tárca azonban tagadja, hogy tisztességtelen szerződést kötött a hírbe hozott beszállítóval (a Burda lapkiadó vállalattal), amelynek berlini irodáját Spahn férje vezeti. A Burda szerint a férfi nem is tudott az üzletről, a cég pedig beszerzési áron adta a maszkokat, mert a hiány idején így akart segíteni a minisztériumnak.