2024. április 19., péntek

Dačić: Szerbia saját maga dönti el, hogy mit csinál

Ivica Dačić, a köztársasági parlament elnöke ma kijelentette, hogy Szerbia egy önálló ország, éppen ezért saját maga dönti el, hogy mit csinál. Hozzátette, hogy a vakcina beszerzése egészségügyi kérdés, nem pedig geopolitikai.

Dačić Snežana Paunović, a Szerb Szocialista Párt küldöttjének a kérdésére válaszolt, aki arra kérte, értékelje Lukas Mandl, EP-képviselő nyilatkozatát, amely szerint a szerbiai oltási politika nem sikeres, inkább veszélyes, és – ahogy fogalmazott –, megmutatta ellenségeskedését Szerbia felé.

Mandl egy korábbi online sajtótájékoztatón kijelentette, hogy a szerbiai oltási politika beleilleszkedik az EU-n belüli konfliktusok kiváltására irányuló külföldi próbálkozásokba, és igyekszik megosztó lenni.

– Az osztrák származású Lukas Mandl, aki szerint a mi oltási politikánk veszélyes, hogy geopolitika, és nem orvosi dolog, az orosz és a kínai oltásokra gondol. Megérteném, ha nem lenne Sebastian Kurz, miniszterelnök és a pártja vezetője, aki két héttel ezelőtt telefonon egyeztetett Putyinnal arról, hogy Ausztria elkezdi gyártani az orosz vakcinát. Hogyan lehetséges, hogy az osztrákok gyárthatják az orosz vakcinát, míg Szerbiában fel sem vehetik azt? – kérdezte Dačić.

Hozzátette, hogy ennek tükrében senki sem fogja meghatározni, hogy Szerbia mit tegyen.