2024. április 24., szerda

Aktívan a jószomszédi viszonyokért

Megnyílt Magyarország tiszteletbeli konzuli képviselete Újvidéken

Tavaly októberben Zavarkó Árpád ügyvédet kinevezték Magyarország tiszteletbeli konzulává, tegnap megnyílt a konzulátus irodája is.
A külügyminisztériumban megszervezett, ünnepélyes fogadását követően a tiszteletbeli konzul 2020. október 9-én kezdhette meg hivatalosan a munkáját. A diplomáciai képviselet működési területe Dél-, Közép- és Észak-Bácskára, valamint Szerémségre terjed ki.

– Óriási megtiszteltetés számomra, de egyúttal felelősség és kötelesség is, hogy ezt a hivatalt tudásomhoz mérten a lehető legjobban vezethessem. Szeretném kifejezni hálámat a magyar államnak az irányomban tanúsított bizalomért, mindazoknak, akik felismerték a szerb–magyar kapcsolatok elmélyítésének érdekében folytatott munkámat. Köszönet a szerb államnak is, amiért elfogadta kinevezésemet. A jövőben is szerb–magyar, egyébként is kitűnő, gazdasági kapcsolatok fejlesztésére összpontosítjuk majd tevékenységünket. A két ország együttműködése a történelem során még sohasem volt ennyire jó – mondta Zavarkó a megnyitó alkalmával.

Dr. Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete is kitért arra, hogy a szerb–magyar kapcsolatok minden szinten történelmi magasságokat értek el. – Államvezetési szinten a számos találkozó és a közös kormányülések is a két ország színvonalas együttműködését bizonyítják, ami úgy a gazdaságnak, mint polgárainknak is hasznára van. A tiszteletbeli konzulátus megnyitása tovább erősíti majd a két ország közötti jó kapcsolatokat, amelyben nagy szerepet játszik Zavarkó Árpád kompetenciája és tapasztalata. Hiszem, hogy a ma megnyitott konzulátusnak nem csupán jelképes szerep jut, bízom abban, hogy aktívan összekapcsolja majd népeinket, és megerősíti őszinte, jószomszédi viszonyainkat – nyilatkozott dr. Pintér Attila.

A megnyitón jelen volt Vera Vukičević, a külügyminiszter helyettese is. Magyarország és Szerbia 2019-ben 2,9 százalékkal nagyobb áruforgalmat valósított meg, mint a korábbi évben, ennek értéke meghaladta a 2,6 milliárd eurót. Magyarország 2019-ben 4,4 százalékkal több árut szállított Szerbiába, mint 2018-ban, és 0,4 százalékkal több árut, összesen 932,2 millió euró értékben, hozott be Szerbiából, mint egy évvel korábban.

A tiszteletbeli konzulátus a belvárosi Mihailo Polit-Desančić utca 1/1. alatt munkanapokon 9 és 12 óra között fogadja a polgárokat, valamint a 021/457-560-as telefonszámon is elérhető. Zavarkó Árpád az Újvidéki Egyetem Jogi Karán szerzett diplomát 2002-ben, gazdasági jogászként 18 éve tevékenykedik. A Vajdasági Ügyvédi Kamara közgyűlésének alelnöki tisztségét tölti be 2018 óta, egy hétéves kislány édesapja.