2024. április 25., csütörtök

Gondolkodj öko-tudatosan!

Környezetvédelmi nap általános iskolások részvételével

Ma van a víz világnapja, és ennek apropóján világszerte számos rendezvénnyel igyekeztek felhívni a figyelmet elsősorban az ivóvíz és a vizes élőhelyek fontosságára, illetve megőrzésére. Ez a jeles nap remek alapot szolgáltatott az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete által immár kilencedik alkalommal megrendezett Öko-tudat környezetvédelmi szakmai napnak, amelyre hétfőn került sor a Palics–Ludas Közvállalat látogatóközpontjában, és amelynek fókuszában a Ludasi-tó állt. A rendezvényre, amelynek az ismeretszerzés mellett versenyjellege is volt, több településről érkeztek diákok.

Újságírói kérésre Besnyi Izabella, az Észak-bácskai Magyar Pedagógusok Egyesülete elnökségi tagja ismertette a szakmai nap jelentőségét.

– Nyolc háromfős csapat vett részt a mai rendezvényünkön, és a Palics–Ludas Közvállalat munkatársai úgy szervezték meg a napot, hogy a diákok minél több terepi munkában vegyenek részt. A diákok betekintést nyerhetnek a tó élővilágába és az itt végzett munkába, majd egy tudásfelmérőn vesznek részt. Ezenkívül minden csapatnak készítenie kellett egy posztert, amelynek témája az idén a Ludasi-tó volt. Az Öko-tudat elnevezésű rendezvénnyel arra törekszünk, hogy a diákokat rászoktassuk a környezettudatos viselkedésre – mondta az egyesület képviselője.

A Palics–Ludas Közvállalat képviseletében Dobó Márta igazgató nyilatkozott a programról.

A diákok megtudhatták, mely halfajok tóban való jelenléte kívánatos, illetve nem kívánatos (Fotó: Gergely Árpád)

A diákok megtudhatták, mely halfajok tóban való jelenléte kívánatos, illetve nem kívánatos (Fotó: Gergely Árpád)

– Közvállalatunk már több éve részt vesz a pedagógusegyesület Öko-tudat elnevezésű rendezvényének megszervezésében. A program arra ad lehetőséget, hogy az általános iskolások a terepen szerezzenek tapasztalatot arról, hogy mit is jelent a környezetvédelem. Szakmunkatársaink a gyerekeket megismertetik többek között azzal, hogy melyek azok a területek, amelyekkel a Palics–Ludas Közvállalat foglalkozik, megismerkedhetnek a tóban lévő halakkal, valamint, mint ismeretes, a vizes élőhelyek gondozása érdekében több éve szürkemarhákkal és vízibivalyokkal is foglalkozunk, a diákok megtekinthetik az állatokkal karbantartott területet is. A mai nap nemcsak az ivóvízről szól, hanem a vizes élőhelyekről is, hisz ezeknek rendkívüli jelentősége van az egészséges környezet megteremtésében – mondta Dobó Márta.

A rendezvény megnyitóján jelen volt Bognár Pásztor Hajnalka és Góli Csilla, a szabadkai városi tanács tagjai.

Bognár Pásztor Hajnalka, a tanács mezőgazdasággal megbízott tagja a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozta.

– A környezetvédelem egyre nagyobb szerepet kap nálunk és a többi európai országban egyaránt. Az emberiség nagy károkat okozott a természeti környezetben, és ezt jóvá kell tenni. A környezetvédelemmel mindennap foglalkoznunk kell, és a gyerekeknek tisztában kell lenniük azzal, hogy mi az, ami körülvesz bennünket, és hogy ez pótolhatatlan. A gyerekeknek a környezetvédelmet otthonról kell magukkal hozniuk, és az iskolában már tudniuk kell, hogy mivel állunk szemben, és tisztában kell lenniük azzal, hogy minden kis tettünk számít – fogalmazott Bognár Pásztor Hajnalka.

Góli Csilla, a szabadkai városi tanács kommunális ügyekkel és fejlesztésekkel megbízott tagja az ivóvíz észszerű használatáról ejtett szót.

– A mai környezetvédelmi nap fókuszában a Ludasi-tó áll, de szeretném felhívni a figyelmet az ivóvíz problémájára is. Sajnos egyre csökkennek az ivóvíztartalékok az egész bolygónkon. A Földön található vízmennyiségnek csupán egy százaléka iható, és mi ennek is 30–40 százalékát öntözésre és ipari célokra használjuk el. Rendkívül fontos a pedagógus-egyesület kezdeményezése, dicséretes, hogy a diákok és tanáraik ebben a zord időben is kijöttek a tó partjára, illetve, hogy megtörve az online oktatás monotonitását, kijöttek a természetbe – mondta Góli Csilla.

A szakmai nap egyik szervezője Vinkó Tamás, a Palics–Ludas Közvállalat szakmunkatára volt.

– A terepi foglalkozások központjában a Ludasi-tó áll, és e köré építettük ki a programokat. Három témára fókuszáltunk, az egyik a védett területeink bemutatása, a másik az állatvilágra vonatkozik, egy kis halfogással fűszerezve, a harmadik pedig a madárvilággal és a különböző élőhelyek kezelési módjával foglalkozik – mondta Vinkó Tamás.