2024. április 24., szerda

Túl a Szemét-hegyen

Dögszagtól bűzlik a Dreánál lévő illegális szemétlerakó

Topolya felé haladva a szeméthegynél kell balra fordulni – így hangzik gyakran az útbaigazítás annak, aki az Óbecse községhez tartozó Drea felé szeretné venni az irányt. Az igazodási pontként számon tartott illegális szemétlerakó évtizedek óta megkeseríti Drea lakóinak az életét.

– A legnagyobb gond az, hogy sokan az állattetemeket is kihordják ide, és amikor felmelegszik az idő és fúj a falu felé a szél, nagyon érződik a bűz, nem lehet meglenni az udvarokba. Jó lenne, ha legalább az állattetemeknek ásnának egy gödröt – mondja Szabó Erzsébet dreai lakos.

A Topolyai út mellett, épp a Dreára elágazó úttal szemben lévő illegális szemétlerakó hosszú évek óta megkeseríti az itt élők életét. Hiába van sárrázó is a faluba bevezető úttal szemben, a traktorok csak az utolsó pár méteren tudnak haladni rajta, mert a sárrázó nagy részét és a mellette lévő magánparcellák egy részét is szemét borítja.

– Számos helybélit is terhel felelősség emiatt, de nagyon sokan hordják ide a szemetet Óbecséről, Topolyáról, Szenttamásról, Gunarasról. Kutyákat is dobálnak itt ki az autókból, a falu már tele van velük, féltjük tőlük a gyerekeinket. Féltjük az egészségünket is, mert ha ez a szemét egyszer lejut a vízig, nagy lesz a baj – állítja Daliborka Popov, a helyi közösség titkára.

Ilyen illegális szemétlerakó a község minden településénél van. Az óbecsei Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. ezekért nem, csak a háztartási hulladék elviteléért és a városi Botra szeméttelepért felel. Megoldási javaslatot azonban már tettek az illetékeseknek a probléma megoldására.

– Ezeknek az illegális szemétlerakóknak a jelentős része a 2011-es kommunális törvénymódosításig legális szemétlerakók voltak. Ezeket végleg fel kellene számolni, de ez borzasztó sok pénzbe kerül. Amíg ez meg nem történik, kamerákat kellene szerelni ezekre a helyekre, így a kommunális felügyelőség mindig láthatná azt, hogy ki és milyen járművel vitte oda a szemetet. Ha eljárás indulna ezek ellen a személyek ellen, idővel megszűnne a gond. Van Szerbiában olyan község, ahol a súlyos pénzbüntetéseknek köszönhetően egy év alatt sikerült rendet tenni ezen a téren – mondta el érdeklődésünkre Fejes Zoltán, a Tiszamente-Óbecse Kommunális Szolgáltató Kft. igazgatója.

Az illegális szemétlerakók bekamerázására és felszámolására az óbecsei önkormányzatnak saját forrása nincs, Dragan Kovačev tanácstag nyilatkozata szerint a község pályázati pénzekből szeretné megoldani ezt a problémát.