2024. április 19., péntek

Három év alatt három sikeres projektum

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola 2010 óta vesz részt a tartományi és a köztársasági környezetvédlemi projektumokban

A tizenkét évvel ezelőtt útjára indított Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért elnevezésű program elsődleges célja, hogy a diákoknál minél jobban tudatosítsák a környezetvédelem fontosságát és az eziránt érzett személyes felelősséget. A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola diákjai először 2010-ben vettek részt a környzetvédelmi programban, 2019-ben viszont elnyerték a „legzöldebb” iskola elismerést. Pozsár Csaba, az iskola igazgatója elmondta, két évvel ezelőtti a program keretében mintegy 50 különböző programot valósítottak meg az intézményben.

− A következő évben bekapcsolódtunk a környezetvédelmi minisztérium Körforgásos gazdaság elnevezésű projektumába, amely keretében az iskolában kialakítottunk egy regionális központot és megszerveztük az újrahasznosítható anyagok (PET-palackok, hulladék papír stb.) gyűjtését. Az akció végén az összegyűjtött hulladékot eladjuk újrafeldolgozásra, a kapott pénzen pedig különböző tanfelszerelést vásárolunk az iskolának. A kezdeményezés sikeresnek mondható, hiszen a feldolgozó cégtől csaknem heti szinten jönnek üríteni a gyűjtőket. Az idei tanévben iskolánk bekapcsolódott az Energia, amely körülvesz projektumba, melyet az Alkalmazott Tudomány, Technológia és Informatika Fejlesztési Központ valósít meg. A versenyen az általános és a középiskolások modellekkel és makettekkel, képzőművészeti és irodalmi alkotásokkal, illetve multimediális prezentációkkal pályáztak a megújuló energiaforrások, az észszerű energiafelhasználás, valamint az ökológia, a hulladékkezelés és az energia témájában a háztartások esetében és az iparban egyaránt. Egy igen érdekes projekttel győztünk, amely arról szól, hogy hogyan működhet a vasúti átjárón lévő sorompó, ha nincs lehetőség az áram odavezetésére. Egy különleges találmányról, a napenergiával működő sorompóról van szó, amellyel iskolánk a legsikeresebb pályázó lett. A Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért projektumot 2019-ben és 2020-ban Snežana Knežević tanítónő segítségével, míg az Energia, amely körülvesz projektumot Bačić Lídia, technika és technológia tanár közreműködésével valósult meg – mondta Pozsár Csaba.

Az iskola műszaki termében Bačić Lídia tanárnő elmondta, az online oktatás miatt csaknem teljes egészében elmaradtak a gyakorlati órák, ennek ellenére egy kisebb csoport diákkal, akik szeretik az újításokat, az újdonságokat és a modellezést még a téli szünidőben is bejártak az iskolába.

− A projektum keretében a diákok különböző, igen ötletes munkákkal mutatták be azokat a módszereket, hogy ők hogyan kezelnék a megújuló energiaforrásokat, hogyan óvnák meg például lakóházukat, vagy a környezetet. Mint az iskola előcsarnokában látható, nagyon sok eredményes munka készült, közülük több különdíjas lett, és iskolánk is különdíjat nyert – mondta a tanárnő.

A Tisztább és zöldebb vajdasági iskolákért projektum a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkárság, a Tartományi Oktatási‚ Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság és az Erdőtelepítők tartományi szervezetének kezdeményezésére indult meg, amely napjainkban már számos támogatót tudhat maga mögött.