2024. április 25., csütörtök
MOHOL

Virágot ültettek a kültéri virágtartókba

A Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet szombaton munkaakciót tartott a moholi Tisza-parton, ahol negyven-egynéhány beton virágtartóban kicserélték a földet, és többféle virágot ültettek bele. Báity Ferenc, a Zöldike elnöke elmondta, hogy az idei évben ez volt az első munkaakciójuk, de hamarosan újabbat is tartanak a moholi madárpark rendbetételére.

– A munkaakció főtámogatója az adai önkormányzat és a moholi helyi közösség, amelyek megvásárolták a humuszt. A támogatásuknak köszönhetően kicseréltük a földet, és felújítottuk az ültetéshez a virágtartókban. Továbbá megigazítottuk az elmozdított beton virágtartókat, amelyekbe különféle virágmagokat ültettünk, hogy ezzel szebbé tegyük a moholi Tisza-partot és strandot. A munkában huszonöten vettek részt, köztük a Moholi Önkéntes Tűzoltótestület tagjai, a moholi helyi közösség és az adai önkormányzat munkatársai, az Ifix Ifjúsági Szervezet, valamint a Zöldike önkéntesei – közölte Báity Ferenc.

A hétvégi akción többféle virágot ültettek el az önkéntesek. Mészáros Hajnalka, a Zöldike aktivistája elmondta, hogy olyan virágfajtákat ültettek el, amelyek tartósak, jól bírják a környezetet, nem kell őket állandóan locsolni, és nem lehet őket letépkedni vázába, amivel a tolvajoktól is védik őket. Felsorolta az elültetett virágfajtákat is, ezek a következők: csodatölcsér, büdöske, mézelő fehér virág, petúnia, kaliforniai kakukkmák, estike, gazánia, pistike, portolinka, körömvirág és az évelő szédum.

A természetvédők munkaakciója a Tisza-parton

A természetvédők munkaakciója a Tisza-parton

Báity Ferenc bejelentette, hogy a Zöldike hamarosan újabb munkaakciót szervez, amelynek során rendbe teszik a moholi Tisza-parton a madárparkot, ahova új madáretetőket és odúkat is kitesznek. Továbbá kiemelte, hogy az idén már megkezdték a moholi Tisza-part zöldesítését, miután a folyópartra vezető út mentén harmincöt tölgyfacsemetét ültettek el. A fatelepítést szeretnék folytatni Adán és Moholon, ahol a tervek szerint őszre háromezer facsemetét telepítenének, amihez egyelőre keresi az anyagi forrásokat a Zöldike.