2024. április 19., péntek
BIRKÓZÁS – OLIMPIAI SELEJTEZŐ, BUDAPEST

Szófia az utolsó esély

Nemes Viktornak nem sikerült ötkarikás kvótát szereznie – Korpási Bálintnak a 67 kg-ban sincs méltó ellenfele!

A 77 kg-os világbajnokok negyeddöntős összecsapásával eldőlt, hogy Nemes Viktornak a szófiai világselejtező lesz az utolsó alkalma arra, hogy kiharcolja az olimpiai részvételt. Az említett meccsen ugyanis kikapott az orosz Alekszadr Csekirkintől, de nem vallott szégyent, hiszen szoros volt a meccs, a második menetben Viktor kétszer is akciót indított, de nem jött ki a lépés, s a végén nagyjából egy kiléptetés döntött. Viktor ezen a versenyen is felkészülten lépett szőnyegre, nem jelentett számára gondot a görög Prevolarakisz, majd a litván Galkinas sem, a vigaszágon szoros meccsen legyőzte a német Eiselét is, a bronzmeccsen pedig a bolgár Mnatsakaniannal találkozott volna (azért volna, mert a bolgár nem jelent meg a szőnyegen, így Viktor hivatalosan bronzérmes lett…), aki kis híján legyőzte Csekirkint az elődöntőben, hiszen kétszer is vezetett (az első menet végéig 4:0-ra!), úgy kapta el a derekát kétszer, mintha táncba hívná, ám kétpontos büntetéssel sújtották, s ezzel nyert az orosz!

Szerbia másik képviselője, Zurabi Datunasvili (87 kg) győzelemre állt a világkupagyőztes orosz Milad Alirzajevvel szemben, de fél perccel a lefújás előtt volt egy kérdéses szituáció, amelyet az orosz javára ítéltek meg, s a grúz–szerb így veszített 5:4-re. Alirzajevnek viszont ez sem volt elég, mert az elődöntőben 9:5-re kikapott a grúz Lasa Gobadzétől.

A magyarok viszont örülhettek, hiszen a 72 kg-os világ- és Európa-bajnokuk, Korpási Bálint 67 kg-ban sem talált legyőzőre, mindegyik ellenfelét fölényesen győzte le, így a 34 éves versenyző megérdemelten ott lesz Tokióban. Ő az egyetlen magyar, aki a magyar fővárosban kvótát szerzett.

Az olimpiai kvótát szerzett versenyzők, nők, 50 kg: Miglena Szeliska (bolgár) és Evin Demirhan (török). 53 kg: Sofia Mattson (svéd) és Vanesa Kaladzinszkaja (fehérorosz). 57 kg: Evelina Nikolova (bolgár) és Alina Hrusina Akobja (ukrán). 62 kg: Irina Koliadenko (ukrán) és Anastasija Grigorjeva (lett). 68 kg: Koumba Laroque (francia) és Kanum Velijeva (orosz). 76 kg: Natalija Vorobjeva (orosz) és Vaszilisza Marzaljuk (fehérorosz).

Kötöttfogás, 60 kg: Kerem Kamal (török) és Etienne Kinsinger (német). 67 kg: Korpási Bálint és Ramaz Zoidze (grúz). 77 kg: Božo Starčević (horvát) és Alekszandr Csekirkin (orosz). 87 kg: Lasa Gobadze (grúz) és Iszlam Abbaszov (örmény). 97 kg: Arvi Savolainen (finn) és Kiril Milov (bolgár). 130 kg: Mantas Knystautas (litván) és Szergej Szemenov (orosz).

A szófiai világselejtezőt május 6. és 9. között tartják meg, onnan is a két döntős jut ki az olimpiára.