2024. április 24., szerda

Indul a MotoGP-szezon

Legyőzik-e Marc Márquezt, ha ott lesz a mezőnyben? Talán ez a legfőbb kérdés a MotoGP szezonjának felvezetésekor, ugyanis az a furcsa helyzet állt elő, hogy egy héttel a Katari Nagydíj előtt még nem tudni, részt vesz-e a versenyhétvégén a nyolcszoros világbajnok, és ha igen, milyen formában lesz.

A tavalyi évet teljes egészében kihagyó spanyol versenyző karsérülésből való felépülése a vártnál jóval tovább húzódott, így még a március első felében Katarban tartott teszteken sem vett részt, orvosaival viszont azon dolgozik, hogy a március 28-ai szezonnyitó hétvégéjére újra bevethető állapotba kerüljön. A tény, hogy a napokban Barcelonában és Portimãóban privát teszteket bonyolított a Honda MotoGP-gépére sokban hasonlító utcai modellel, a szándékot egyértelműen jelzi.

Hiába van a mezőny többi része mögött egy teljes tesztidőszak, Márquez állapotának ismerete nélkül elég nehéz a 2021-es szezon esélyeiről beszélni: ha a spanyol még gyengélkedni fog a Honda nyergében, az ismét nyitottá teheti a bajnokságot, de az is benne van a pakliban, hogy azonnal domináns formájában tér vissza, esélyt sem adva a többieknek.

Na, nem mintha egyébként a tesztekből egyértelmű erőviszonyok rajzolódtak volna ki, a losaili pálya pedig a Ducatinak fekvő hosszú célegyenesével nem is arról ismert, hogy általános képet adna. A gyári Ducatival Jack Miller nem hivatalos pályacsúcsot is futott a teszten, s idén alighanem a márka húzónevévé előlépett ausztrál lesz a bolognai márka legfőbb reménye. Persze senki nem szereti magát esélyesként beállítani, Miller szerint a Suzuki és a Yamaha jelenti rájuk a legfőbb fenyegetést. A Suzukinál változatlan maradt a felállás, a jelek szerint a sikerkovács csapatmenedzser, Davide Brivio F1-be való távozása sem okozott fennakadást, az viszont aggasztó lehet, hogy a címvédő Joan Mir szerint a teszten kipróbált fejlesztések nem váltották be a hozzájuk fűzött reményeket.

A Yamahát évek óta hiába kiáltják ki fő esélyesnek, valamin, általában a hullámzó eredményeken mindig elbukott a bajnoki hadjáratuk. Maverick Viñales a „védjegyévé” vált gyengeségén, a rajtoknál való visszaeséseken igyekezett javítani, míg a gyári csapathoz előlépett Fabio Quartararo mentális szempontból próbált helyrejönni azok után, hogy tavaly kényelmes pontelőnye után roppantotta össze az esélyesség terhe. A legjobb formában a Petronas Yamahánál vezető Franco Morbidelli zárta az elmúlt szezont, akivel szintén érdemes számolni, és érdekes lesz figyelni, hogy a királykategóriában 22., összességében már 26. világbajnoki szezonjának nekivágó Valentino Rossit felrázza-e a környezetváltás.

A Hondával kapcsolatban azt övezte a legnagyobb figyelem, hogy az új jövevény Pol Espargaró hogyan boldogul a hosszú ideje az idősebb Márquezt leszámítva mindenki más számára megszelídíthetetlen motoron, a spanyol viszont az eddigi jelek szerint ráérzett a technikára, aminek nehéz vezethetősége hasonló előző munkaeszközéhez, a KTM-hez. Sőt, Espargaró napokig amiatt méltatlankodott, hogy még nem sikerült elesnie a géppel, amire mindenképp vágyott, hogy ezzel felmérje, meddig feszegetheti a határokat. Végül egyetlenegyszer bukott, ellenpontja viszont az LCR Hondához küldött Álex Márquez volt, akit öt alkalommal dobott le a gép, s még egy lábközépcsontját is eltörte.

A várakozásokhoz képest látványtalan formát mutatott a teszten a tavaly szintet lépett KTM, viszont meglepően gyorsnak tűnt a gyártók között jó ideje sereghajtó Aprilia Aleix Espargaró kezei alatt, előrevetítve, hogy a királykategóriában eddig nyeretlen Espargaró fivérekre legjobb szezonjuk várhat. Az Aprilia tempója olyannyira meggyőzőnek hatott, hogy még az idénre ülés nélkül maradt Andrea Doviziosóval is nyélbe ütöttek egy tesztet a következő hetekre – mindezt azok után, hogy az olasz tavaly még szóba sem akart állni a márkával, amikor a 2021-es együttműködés kapcsán puhatolóztak nála.

Sűrű lesz az előttünk álló hétvége a technikai sportok világában, hiszen a MotoGP mellett a Formula–1 szezonja is március 28-án startol.

Nem az elismert cég tervezi

Az elmúlt napokban történt néhány friss fejlemény a MotoGP Magyar Nagydíjának ügyében: a tavaly megkötött szándéknyilatkozat után most a szerződést is aláírta a bajnokságot irányító Dorna ügyvezető igazgatója, Carmelo Ezpeleta és a kivitelező Kelet-Magyarország Versenypálya Kft. képviseletében Pacza József. Ennek értelmében 2023-ban visszatér Magyarországra a MotoGP, amely a 90-es években kétszer már megfordult a Hungaroringen.

Hamarosan a munkálatok is megkezdődnek a Debrecenhez közeli Hajdúnánáson kijelölt területen. Most hirdették ki azt is, hogy a pálya létesítményei és vonalvezetése Bordás Péter cégének tervei alapján készülnek. Ez amiatt kissé szokatlan, mert a BORD Építész vállalatnak eddig nem voltak hasonló kaliberű és jellegű projektjei, eddigi legismertebb munkái közé az új MTK-stadion és a debreceni Aquaticum Strandfürdő tartozik. Kiderült, hogy a vesztes pályázatok között ott volt az olasz Dromo is, amely cég nevéhez fűződik például az Argentin Nagydíjnak otthont adó Termas de Rio Hondo versenypálya és az F1-be visszatérő Zandvoort átalakítása is. Némi gyanakvásra ad okot, hogy bár a pályázatok között csak most hirdettek eredményt, Magyarországon már tavaly júniusban is a most nyertesként megnevezett Bordás-féle pályarajzzal harangozták be a közelgő nagydíjat…