2024. április 16., kedd

Kon: Az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén

– Az országos válságtörzsnek világos álláspontja volt, hogy két héten keresztül mindent be kell zárni, annak érdekében, hogy valóban lecsökkenjen a vírus aktivitása, viszont a gazdasági szempontok ezt nem tették lehetővé – jelentette ki Predrag Kon epidemiológus és a válságtörzs tagja a szerbiai RTV-nek nyilatkozva.

A szakember arra figyelmeztet, hogy az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll és kizárólag csak az előírások betartása tudja megmenteni. Az intézkedéseket meghosszabbították, azonban néhányat közülük felülvizsgáltak, mivel csupán egy nap alatt nyolcvanöt kérés érkezett a kivételekre.

Arra a felvetésre, hogy a válságtörzs egészségügyi része folyamatosan engedményeket tesz, Kon azt felelte, hogy ez csak a látszat, viszont az intézkedések végrehajtása nagyon nehéz, szinte kivitelezhetetlen.

Vagy elfogadjuk, vagy elmegyünk. Nincs köztes megoldás – jelentette ki Kon.

Elmondása szerint a jelenlegi helyzetben az epidemiológusoknak az a legfontosabb, hogy végrehajtsák az előírásokat, amelyek megakadályozhatják a vírus terjedését.

Kihangsúlyozta, hogy az előírásokon mégis szigorítottak, ugyanis ezentúl zárt térben kilenc négyzetméteren tartózkodhat egy személy. Emmellett covid felügyelőt is alkalmazni kell, valamint a védőmaszkok viselése továbbra is kötelező és az ellenőrzéseket is fokozni fogják.

Szavai szerint az embereknek meg kell érteniük, hogy csak ilyen módon lehet megakadályozni a fertőzés átvitelét.

Megint világosan figyelmeztetek, kegyelem emberek, kérem magukat értsék meg, hogy az egészségügyi rendszer az összeomlás szélén áll és csak akkor lehet megmenteni, ha tiszteletben tartják az előírásokat – figyelmeztetett Kon.

Hozzátette, hogy az embereknek meg kell érteniük a helyzetet, amelyből egyedül csak az oltás jelenti a kiutat.

Elmondta, hogy még csupán néhány hónapot kell kitartani, mivel nyilvánvaló, hogy nem lehet teljes lezárást alkalmazni. Szavai szerint a helyzet tartama az immunizáció gyorsaságától is függ, valamint a járvány természetes folyamatától is, mivel bebizonyosodott, hogy a nyári időszakban alacsonyabb az aktivitása.