2024. április 20., szombat

Két új vakcina lesz elérhető Magyarországon

Két új koronavírus elleni vakcinát engedélyezett az Országos Gyógyszerészeti- és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) – jelentette be az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.
Müller Cecília elmondta, a közeljövőben a kínai CanSino és a CoviShield, az AstraZeneca/Oxford Indiában gyártott vektorvakcinája is elérhető lesz Magyarországon. Reményét fejezte ki, hogy a választék növelésével a Magyarországra érkező védőoltások mennyisége is nőni fog, ugyanis – szavai szerint – a védőoltás felvétele az egyetlen kiút a járványból.
Kifejtette, bár a magyar lakosság 16 százaléka, 1 millió 590 ezer ember megkapta már legalább az első védőoltást, még mindig a járvány harmadik szakaszának rendkívül dinamikus idejét éljük, a megbetegedések legalább 90 százalékát a nagyon fertőző és súlyos megbetegedést okozó brit vírusvariáns okozza.
„Versenyt futunk az idővel, minél több védett személy van, annál inkább le tud csillapodni a járvány" – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy fel kell gyorsítani a védőoltások beszerzését és beadását.
Jelezte: levélben ismét felkeresi azokat az időseket, akik még mindig nem regisztráltak a védőoltásra, egyben felszólított mindenkit, hogy regisztráljon a vakcinainfo.gov.hu oldalon.
Müller Cecília hozzátette, hogy a 3,3 millió magyar állampolgár közül 1,7 millióan 60 év felettiek, az ő oltásukat be szeretnék fejezni húsvétig.
Közölte, hogy vasárnap újabb 250 ezer adag Szputnyik V vakcina érkezett Magyarországra. Ezt a szállítmányt is bevizsgálja a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), és ha a szakemberek mindent rendben találnak, ezt a szállítmányt is eljuttatják az oltópontokra.
A járványügyi adatokat említve a szakember elmondta, hogy 9046 új fertőzöttet regisztráltak, kórházban 11 276-an vannak, és 1340-en szorulnak lélegeztetőgépre.
„Ezek nagyon magas számok" – fogalmazott Müller Cecília, hozzátéve: mindent meg kell tenni, hogy a fertőződést elkerüljük, ezzel is csökkentve az egészségügyi ellátórendszer túlterhelését.
Kitért arra, hogy a favipiravir hatóanyagú gyógyszer az enyhe, középsúlyos betegeknél alkalmazható, az immár otthon is szedhető készítménnyel elkerülhető a súlyos, kórházi ellátást igénylő állapot.
Elmondta azt is, hogy a legutóbbi mérések szerint stagnál a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért mennyisége.
Kérdésre válaszolva az országos tisztifőorvos elmondta, a brit vírusvariáns a kismamákat is megtámadhatja, közülük többen vannak súlyos állapotban kórházban. Hozzátette: van olyan ország, ahol kismamákat is oltanak klinikai fázis három vizsgálat keretében, hogy erre a csoportra is kiterjeszthető legyen az oltás. Magyarországon is vizsgálják ezt a kérdést, a szülészeti és a nőgyógyászati, valamint az infektológiai szakmai kollégium véleményére várnak, utána alakítják ki az ezzel kapcsolatos álláspontot.