2024. április 19., péntek

Fokozatosan oldanák fel a korlátozásokat

Az újraindítási terv egyes szakaszai a beadott oltások számához igazodnak majd

Az újraindításról szóló online konzultáció válaszadóinak 88 százaléka szerint a járványügyi korlátozásokat fokozatosan, lépésről lépésre kell feloldani, és csak 12 százalék mondta azt, hogy egy lépésben, a járvány végén, közölte Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára szombaton a Facebookon. Dömötör Csaba köszönetet mondott annak az 528 ezer embernek, aki elmondta a véleményét. Kiemelte, a kormány az eredmények alapján elkészíti az újraindítási tervet, amelynek egyes szakaszai a beadott oltások számához igazodnak majd.

„A nyitás részleteiről a miniszterelnök magyarországi szakemberekkel és olyan külföldi miniszterelnökökkel is egyeztet majd, akik előttünk járnak az oltási programban” – mondta Dömötör Csaba, aki hangsúlyozta, a kormány azon dolgozik, hogy amint a járvány visszaszorul és nő a beadott oltások száma, fokozatosan újra lehessen indítani az életet Magyarországon.

Az államtitkár a konzultáció eredményeiről szólva kifejtette, a résztvevők 65 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezők felmentést kapjanak egyes korlátozó intézkedések alól. Elmondta, 74 százalék szerint, ha azt a járványügyi helyzet engedi, az első lépések között enyhíteni kell az este 8 óra utáni kijárási tilalmat, szigorú biztonsági szabályok mellett. „Az éttermek és szállodák nyitása ügyében ez a támogatottság 87, a sportlétesítmények nyitásával kapcsolatban pedig 75 százalékos” – közölte Dömötör Csaba.

A kormány képviselője aláhúzta, a résztvevők 58 százaléka ért egyet azzal, hogy a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek meg kell engedni, hogy rendezvényeket, így koncerteket, sporteseményeket látogathassanak. Kiemelte, a külföldiek belépésével kapcsolatban a válaszadók 79 százaléka egyetért azzal, hogy a járvány végéig Magyarországra csak olyan külföldiek léphessenek, akiket vagy beoltottak, vagy rendelkeznek védettségi igazolvánnyal, majd hozzátette, a konzultáció részletes eredményeit a kormány internetes oldalain is közzéteszik.

Dömötör Csaba a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában gátlástalannak nevezte a baloldal oltásellenes kampányát, leszögezve, ha egy járvány közepén képesek emberek életét veszélyeztetni, akkor – ahogyan fogalmazott – bármilyen más sötét húzásra is képesek. Mint mondta, a szakemberek egyetértenek abban, hogy bármely vakcina jobb, mint a koronavírus maga, és hozzátette, rendelkezésre állnak a járvány kezeléséhez szükséges védekezőeszközök, kórházi ágyak és lélegeztetőgépek, a korlátozó intézkedéseket pedig azért kell fenntartani, hogy az egy éve a frontvonalban dolgozó egészségügyi dolgozókra ne nehezedjen még nagyobb. Az államtitkár szólt arról is, a magyar oltási program jól halad. „Látjuk a fényt az alagút végén, de még sokat kell menni előre” – fogalmazott, majd komoly fegyverténynek nevezte, hogy már több mint másfél milliónyian kaptak oltást, amellyel Magyarország átoltottság szempontjából az Európai Unió élmezőnyében van, csupán Málta előzi meg. „Az épp olyan hatásos kínai és orosz vakcinák teszik lehetővé, hogy Magyarország előrébb tartson az uniós átlagnál” – tette hozzá, kiemelve, miközben a magyar oltási program jól halad, addig a brüsszeli beszerzés ezer sebből vérzik. Méltatlannak minősítette, hogy az Európai Bizottság megpróbálja letagadni a szerepét ebben. „Ha nyilvánosságra hoznák a szerződéseket azok, akik egyébként állandóan az átláthatóságra hivatkoznak, akkor ez világosan ki is derülne” – mondta az államtitkár, aki szerint egyre nyilvánvalóbb, hogy Brüsszel a világ más meghatározó országaihoz képest késve kötött szerződést és azok a szállítmányok is akadozva érkeznek, amelyek le vannak kötve.

A koronavirus.gov.hu vasárnapi közlése szerint eddig 1 millió 563 ezer 242 embert oltottak be Magyarországon, közülük 474 891-en már a második adagot is megkapták. A kormányzati portálon azt írták: 194 többségében idős, krónikus beteg elhunyt, és újabb 10 625 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést, amivel összesen 571 596-ra nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. Az elhunytaké 18 262-re emelkedett, a gyógyultak száma pedig 369 998. Az aktív fertőzöttek száma 183 336-ra nőtt. Kórházban 10 652 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 1273-an vannak lélegeztetőgépen. Kiemelték, a járvány harmadik hullámának meredeken felszálló ágában a brit vírusmutáns nagyon gyorsan terjed, jelentősen nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, ezért a kormány március 22-étől újabb egy héttel meghosszabbította a jelenlegi korlátozásokat.