2024. április 19., péntek

Az életszínvonal-emelő beruházások

Vučić tervezett országos körútján az infrastrukturális beruházásokat tekinti meg

A következő húsz napban minden infrastrukturális projektumhoz ellátogat Aleksandar Vučić. Az államfő ezt maga jelentette be hétfőn a Zaječar–Knjaževac út építkezésénél. Az ország ezen területe igazából akkor kap nagyobb hangsúlyt, amikor kiépül a Belgrád–Niš gyorsvasút is – vélekedett Vučić. Hozzátette, az infrastrukturális beruházások nemcsak a gazdasági növekedés miatt fontosak, hanem beruházókat is vonzanak, növelve ezzel a lakosság életszínvonalát.
Nem fejlődhet a gazdaság utak nélkül. Az utóbbi években az emberek elfeledkeztek a vasúti közlekedésről, hiszen sokkal gyorsabb volt a közúti forgalom. Ám a Belgrád–Budapest gyorsvasút elkészülése után rohamosabb fejlődésben reménykednek – hangoztatta Vučić. Közölte, hogy máris nőtt a vasúti forgalom. Valjevo és Belgrád között 65–70 százalékos, Versec és Belgrád között viszont még nagyobb a vasúti személyszállítás. Az államfő figyelmeztetett ugyanakkor arra, hogy az ország számos része még nem közelíthető meg vasúttal. Ennek kapcsán hamarosan tárgyalásokat kezdenek az európai beruházókkal és a pénzügyi alapokkal, valamint kínai cégekkel tárgyalnak a Belgrád–Niš gyorsvasút kapcsán. Gyorsabb és nagyobb vasúti hálózat kiépítésében gondolkodnak, ám amíg az nem valósul meg, a közúti forgalmat kell korszerűsíteni.
Zoran Drobnjak, a Szerbia Utak Közvállalat megbízott igazgatója kiemelte, a Zaječar– Knjaževac útszakaszra megközelítőleg 12,5 millió eurót fordítottak. A 24 kilométer hosszú szakasz várhatóan decemberig elkészül. Hangsúlyozta, a kormány az elmúlt öt évben a Timoki körzetben 30 millió eurót ruházott be.
Vučić bejelentette az ír Aptiv vállalat érkezését Zaječarba, ahol gépkocsik számára villamossági berendezéseket gyártanak. Az üzemet várhatóan szeptemberben, vagy októberben kezdik építeni és 2022 decemberében már 2500 foglalkoztatottal dolgoznak majd, azzal hogy az ír vállalat már most 250 személyt alkalmaz és júniusban további 250-et. Az Aptiv már évek óta működik Újvidéken és Leskovacon.