2024. március 29., péntek

Ma véget érnek a korlátozások

A válságtörzs orvosi része hosszabbítást kér, a politikusok és a gazdasági szakemberek enyhítenének

Március 16-án a szerbiai válságtörzs ötnapos korlátozást jelentett be, amely ma jár le. Az elmúlt időszakban a vakcináció ütemesen haladt, és ennek megfelelően Szerbia a lakosság átoltottságát tekintve továbbra is vezető helyet foglal el a régióban. Az egymillió lakosra jutó beoltottak száma alapján első a régióban (317 961), majd Magyarország (205 582) és Szlovénia (134 019) következik. Ennek ellenére még mindig naponta többezer új fertőzöttet jegyeznek. 

Az ötnapos korlátozás eredményét nem csak a válságtörzs orvosi része, de Marjan Ivanuša, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerbiai irodájának igazgatója sem tartja elégségesnek, mint azt a Beta hírügynökségnek elmondta, Szerbiában a helyzet nagyon súlyos, a vírus brit mutációja itt is szélsebesen terjed, és ez az alfaj sokkal súlyosabb betegséget okoz, mint az eddigi vírus. Szerinte a pandémia vége attól függ, hogy mennyire lesz fegyelmezett a lakosság a korlátozások betartását illetően, illetve hányan olttatják be magukat.

„Tudjuk, hogy nehéz egyensúlyt teremteni az intézkedések és a gazdaság fenntartása között, ezt látjuk mindenhol a világon, de annak érdekében, hogy minél több emberéletet megmentsünk és lehetővé tegyük az egészségügyi rendszer működését, olyan intézkedésekre van szükségünk, amelyek kordában tartják a járványt”, közölte Ivanuša.

KÓLÓZTAK A TÜNTETŐK

A hét végén Belgrádban tüntetést szerveztek. A fővárosban zajló járványügyi intézkedésekkel szembeni tüntetésekkel egyidejűleg egy másik demonstrációra sor került, amelyet a vendéglátósok tartottak, akik végül csatlakoztak a Köztársaság téren tiltakozó tömeghez.

A tiltakozók „Stop a Covid-terrornak” feliratú táblákat, szentképeket és szerb nemzeti színű zászlókat emeltek a magasba, de voltak Koszóval kapcsolatos transzparensek is. A tüntetés kólózással ért véget. A tüntetők nagy hányada nem viselt maszkot.

Mindeközben a szerbiai egészségügy az összeroppanás szélén áll. Aleksandar Stijačić belgrádi mentőorvos felháborodva nyilatkozott a sajtónak, hogy míg egyesek kólót járnak, tőlük 500 méterre az orvosok emberéletekért küzdenek. Arról beszélt, hogy mintha háborús filmet forgatnának, ma már nem egy beteget szállítanak a mentőautóban, hanem ötöt-hatot. Belgrádban megteltek a kórházak, és a betegeket Smederevóra meg Niška banjára szállítják.

– Mintha párhuzamos valóság létezne, az egyikben a tüntetők követelik a korlátozások megszüntetését, a másikban mi meg már kilenc hónapja szkafanderben küzdünk az emberek életéért – mondta.

ÖTVENEZER DINÁROS BÜNTETÉS

Mint az elmúlt hét végén, most is voltak koronabulik. Branislav Tiodorović epidemiológus és a válságtörzs tagja szerint, akik ellenszegülnek a járványügyi intézkedéseknek, azokat a büntető törvénykönyv szerint kell felelősségre vonni. Az epidemiológus a sajtónak elmondta, hogy 50 000 dinárt fizettetne mindazokkal, akik a zárt helyiségekben nem viselnek maszkot, nem pedig 5000-ret, mint most, ami, ha nyolc napon belül befizetik, 2500-ra csökken.

Mindezt a koronabulikkal példázta, ahol az emberek önszántukból szegik meg az intézkedéseket, és élő zene mellett teszik meg, kiabálva, jókedvűen. A válságstáb tagja szerint ők tudatosan szegülnek szembe a törvényekkel, amelyért akár börtönbüntetést is kiszabhatnának.

Vannak, akik azt szorgalmazzák, hogy aki nem tartja be a járványügyi korlátozásokat és megfertőződik, maga fizesse a kezelését. Egyetlen nap az intenzív osztályon 1000 euróba kerül.