2024. április 24., szerda

Az agrárium mint ütőkártya

A mezőgazdaság tavalyi kivitele 4,2 milliárd dollár volt

A mezőgazdaság volt tavaly Szerbia gazdaságának aranytojást tojó tyúkja, az adu, mellyel a járvány miatti válságos helyzetben sikerült megőrizni a bruttó hazai termék szintjét. Ilyen értelemben nyilatkozott a hétvégén Branislav Nedimović, az agrártárca vezetője. Kiemelte, hogy a kivitel mindössze 2 év alatt 50 százalékkal emelkedett, és értéke elérte a 4,2 milliárd dollárt.

– A gabona és a gyümölcs ára igen magas szintre kapaszkodott. Persze, vannak termelők, akik rosszul jártak, mivel termékeik értékesítésében a turizmusra, vendéglátóiparra támaszkodnak, ezek viszont teljesen összeomlottak – mondta a miniszter, aki a hétvégén a Zlatibori körzethez tartozó Kosjerić falvaiban járt, hogy egyebek között ,,a március végén vagy április elején induló”, az állattenyésztést és a gyümölcstermesztést előtérbe helyező támogatásokról is tájékoztassa őket.

– Ha valaki 20 000 eurós traktort szeretne vásárolni, az ár felét az államtól vissza nem térítendő támogatásként megkapja, 40 százalékot kedvező bankkölcsönből fizethet ki, és így csupán 10 százalék önrésszel kell beszállnia. Azt gondolom, van értelme egy ilyen programnak, hiszen az utóbbi két évben csak Kosjerić községben 100 traktort vásároltak állami támogatással – fejtegette a miniszter, aki azzal is igyekezett a nyugat-szerbiai gazdák bizalmába férkőzni, hogy többeknek megadta a saját mobiltelefonja számát, hogy nyugodtan hívják, ha a segítségére van szükségük.

Nedimović az agrárium kiváló teljesítményére, az élelmiszernek az ország biztonsági rendszerében elfoglalt, rendkívüli fontosságú szerepére a múlt év végén is felhívta a figyelmet, amikor közölte, hogy a mezőgazdaság a súlyos járványhelyzetben 5 százalékos növekedést jegyzett az előző évhez képest, amely szintén rekordokat hozott.