2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS – OLIMPIAI SELEJTEZŐ, BUDAPEST

Női mezőnyben sincs magyar kvóta

Csütörtökön Budapesten kiosztották az első olimpiai vízumokat, ezúttal a szabadfogású birkózók mezőnyében. A legmeglepőbb eredmény a 125 kg egyik elődöntőjében történt, amelyben a sok csatát megvívott és sok érmet nyert azeri Magomedov a meccs elején még 6:3-ra vezetett a fiatal német Cudinovic ellen, de úgy elfáradt, hogy az első menet közepétől már csak ellenfele volt a szőnyegen, az azeri állni sem tudott a lábán, így a második menetben szökésért harmadszor is megintették, és leléptették.

Az olimpiára kijutott versenyzők, szabadfogás, 57 kg: Arsen Harutyunyan (örmény) és Georgij Vangelov (bolgár). 65 kg: Vazgen Tevanyan (örmény) és Hadzsi Alijev (azeri). 74 kg: Avtandil Kencsadze (grúz) és Kadzsimurad Gadzsijev (azeri). 86 kg: Osman Göcen (török) és Ali Sabanav (fehérorosz). 97 kg: Alekszandr Hustyin (fehérorosz) és Sulejman Karadeniz (török). 125 kg: Gennadij Cudinovic (német) és Gyenisz Kramjankov (fehérorosz).

Tegnap a női mezőny lépett szőnyegre, a magyarok közül Barka Emese (57 kg) állt csak az elődöntőhöz közel, a negyeddöntőben próbálkozott is az ukrán Alina Hrusina Akobija (2020-ban Eb-ezüst) ellen, de ellenfele visszakontrázott, s az első menetben szerzett 4:0-s előnyt a végére még növelni is tudta, így a magyaroknak ebben a mezőnyben sem sikerült olimpiai kvótát szerezniük.

Százéves a Magyar Birkózószövetség

Kedden a Nemzetközi Birkózószövetség (UWW) elnökének, Nenad Lalovićnak a jelenlétében ünnepelte meg alapításának 100. évfordulóját a Magyar Birkózószövetség (MBSZ) a csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémián. A szövetséget 1921. március 16-án Budapesten, az Aradi utcai Rőser-féle tanintézet dísztermében alapították meg. Az MBSZ-t 17 szakosztály hozta létre, melyeknek összesen 1011 tagja volt. A szűk körű ünnepségén Lalović mellett Schmitt Pál, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság magyar tagja és Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke is jelen volt, míg Németh Szilárd, az MBSZ elnöke, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára éppen a Parlamentből üzent, ahol napirend utáni felszólalásában méltatta a jubileumot: „A mögöttünk hagyott egy évszázad során összességében 129 magyar birkózó 429 érmet nyert világversenyeken a magyar nemzetnek. Köszönet érte a bajnokoknak” – fogalmazott Németh Szilárd, s számunkra, vajdasági magyarok számára külön megtisztelő volt, hogy az elnök a Magyarkanizsán épülő akadémiát sem hagyta ki: „Az immár százéves MBSZ mindent megtesz a folytatásáért, ezért hoztuk létre a jövő sikereinek zálogaként a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiát, ahol a bajnokok páholyában egy kényelmes szék már nagyon várja a leendő, 20. olimpiai aranyunk birtokosát. És ezért hirdettük meg a Kárpát-haza sportolóit közös zászló alá toborzó Egy szőnyegen, egy nyelven, együtt a magyar birkózásért! programunkat. Ez utóbbinak kiemelkedő példája a Vajdasági Birkózóakadémia magyarkanizsai sportkomplexumának megépítése.”

Bacsa Péter, a MBSZ alelnöke, Kulcsár Krisztián, Schmitt Pál, Namig Alijev, az UWW elnökségi tagja és Nenad Lalović a szülinapi torta előtt (Fotó: MTI)

Bacsa Péter, a MBSZ alelnöke, Kulcsár Krisztián, Schmitt Pál, Namig Alijev, az UWW elnökségi tagja és Nenad Lalović a szülinapi torta előtt (Fotó: MTI)

Lalović is méltatta a magyar birkózást: „Az országuk megérdemli, hogy ennyiszer választottuk házigazdának. De nemcsak a három világbajnokságról van szó, hanem utánpótlástornákról és a többi egyéb eseményről is. A magyar szövetség és a kormányuk sokat áldoz a sportágunk javára, és azt is örömmel látjuk, hogy a magyar emberek mennyire szeretik a sportot. A választásunk a tiszteletünk jele, amit a magyar rendezés és a magyar birkózás iránt érzünk.”