2024. április 19., péntek

A hagyomány, amit folytatni kell

Harminc év után szervezi meg a Petőfi iskolák találkozóját az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola

Több mint három évtizeddel ezelőtt, 1989-ben a fenti címmel jelent meg egy írás az egyik óbecsei lapban – szerzője arról adott hírt benne, hogy „12 iskola diákjai és tanárai, valamint a bácstopolyai helyőrség katonái és tisztjei három napig tartózkodtak városunkban.” Ez volt a Petőfi iskolák 17. találkozója.

1973-ban Doroszlón szervezték meg először a Petőfi Sándor nevével bármilyen módon összefüggő iskolák találkozóját, és az utolsó ilyen rendezvény 1991-ben volt Hajdújáráson. Az óbecsei iskola kezdeményezésére harminc év után ismét felelevenítik ezt a hagyományt, így a mostani online változat a 20. lesz a sorban.

Az óbecsei iskola ötlete jó visszhangra talált: gyarapodnak a fotók a PETŐFI iskolák XX. Találkozója Facebook-oldalon, és hétfőtől mindennap egy-egy videó is felkerült a rendezvény közösségi oldalára, amelyekben a diákok mutatják be iskolájukat a többieknek. Elsőként a bácsgyulafalvi Kis Ferenc Általános Iskola élhetett ezzel a lehetőséggel. Az iskola névadója, Kis Ferenc a Petőfi-brigád parancsnoka volt.

Csernyák Szilvia 28 éve tanít az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskolában, de a diákéveit is itt töltötte. Nyolcadikos volt, amikor még Brasnyó Szilviaként részt vett az egyik petőfis találkozón. Szívesen idézi fel az akkori eseményeket.

– Leleményes futárként vettem részt a találkozón, és mi történelemből és honvédelemből versenyeztünk. Nagyon izgalmas volt, mert a feladat teljesítéséhez a falubeliektől kellett kérdezősködnünk, így ismerkedtünk az emberekkel. Diákoknál voltunk elszállásolva, és ha jól emlékszem, Kószó Kornéliának hívták azt a kislányt, akinél én voltam elhelyezve. Egy ideig leveleztünk is, de később sajnos megszakadt a kapcsolat. Sok barátság született ezeken a találkozókon, ezért is örülök nagyon, hogy most felelevenítjük ezt a hagyományt – mondja Csernyák Szilvia.

Ma a gyerekek keveset barátkoznak – ez volt az egyik fő mozgatórugója annak az ötletnek, hogy legyen ismét petőfis találkozó, még ha csak virtuálisan is.

– Azt szeretnénk, ha a diákjaink az iskolánk falaink kívül is szereznének barátokat. Jómagam két ilyen rendezvényről is szép emlékeket őrzök, ezért is szerettük volna a mostani gyerekeknek megadni ezt az élményt. 19 megtartott találkozó után 30 évig nem volt ilyen rendezvény, így ez lesz most a jubileumi 20. Igyekszünk bekapcsolni ebbe a kezdeményezésbe minél több régi petőfist, akiktől rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk. A korábbi résztvevők szívesen emlékeznek vissza a közös programokra, a tábortüzekre, a versenyekre, az ott-alvásokra, de a mostani diákok is nagyon lelkesek. A tanulók által készített videók már elkészültek, az iskolák hetedikesekből és nyolcadikosokból álló négy fős csapatai pedig már készülnek a három fordulós, kutatómunkát és kreativitás igénylő versenyre is. Az első feladatok hétfőn érkeznek meg az iskolákba, ezek történelmi témájúak lesznek. A diákok egy hétig dolgozhatnak a feladatokon. A következő héten kerül sorra a képzőművészeti verseny, ennek keretében a versenyzőknek plakátokat és modern Petőfi-arcképet kell majd készíteniük, végül pedig az irodalmi résszel zárul a verseny. A legjobbakat szerény díjjal fogjuk jutalmazni. Reméljük, a 21. találkozóra már élőben, tábortűz mellett kerül majd sor – mondta el Potrebić Tőzsér Gabriella igazgató.

A bácsgyulafalvi és az óbecsei iskola mellett a rendezvényen részt vesz a kúlai Petőfi Brigád ÁI, a zentai Petőfi Sándor ÁI, a magyarcsernyei Petőfi Sándor ÁI, Horvátországból a Petőfi utcában található és egykor ugyancsak Petőfi nevét viselő Laskói ÁI, és várják még a kórógyi, a doroszlói és az újvidéki iskolák visszajelzését. A fényképek és az iskolák videói a A PETŐFI iskolák XX. találkozója-I. online oldalon tekinthetők meg.

A rendezvény védnöke ezúttal is a Magyar Szó gyermeklapja, a Jó Pajtás lesz.