2024. március 29., péntek

„Nagyon nagy fába vágtam a fejszémet”

Fülöp Tímeát hamarosan Anna Kareninaként láthatjuk az Újvidéki Színház előadásában

Lapunk nemrég arról értesült, hogy az Újvidéki Színház, Dejan Projkovszki rendezésében készült, Anna Karenina című előadásában a címszerepben Fülöp Tímeát láthatjuk a többszörösen díjazott Béres Márta helyett, akinél most az anyaságé a főszerep. Itt érdekes megjegyezni, hogy Béres Márta több mint tíz évig volt a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház tagja, Fülöp Tímea pedig az idei évadtól csatlakozott, azelőtt a szabadkai Népszínház Magyar Társulatát erősítette. A tervek szerint az Anna Kareninát a vajdasági hivatásos színházak idei jubiláris 70. fesztiválján is játsszák (amennyiben a pandémia, az intézkedések megengedik), addig pedig nincs sok idő.

Fülöp Tímea jelenleg abban a helyzetben van, hogy még játszik a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának egyes előadásaiban, már szerepel a KDSZ produkcióiban és ehhez jön a nagy kihívás az Újvidéki Színházban.

Mit érzel a szerep kapcsán?

– Azt, hogy nagyon nagy fába vágtam a fejszémet, mert Béres Márta fantasztikus színésznő és nehéz megugrani azt a szintet, amit ő megugrott, de ez persze nem verseny, hiszen nem vagyunk egyformák, másmilyenek a jellemvonásaink. Ráadásul egy igencsak embert próbáló szerepről van szó, Anna Kareninát eljátszani hatalmas megtiszteltetés, nem sok olyan esetről tudni, hogy ezt a szerepet rábízzák egy fiatal, huszonéves színésznőre, aki még nem édesanya, mivel az anyaság erőteljesen jelen van a műben. Úgy gondolom, hogy ez álomszerep, amiről szerintem minden színésznő álmodik. Nagyon megörültem neki és nagyon fogok igyekezni.

Valójában egy kicsit korábban gondoltunk próbálni, de ez a csúszás most annyiban jól jöhet, hogy a KDSZ-es bemutató után foglalkozhatok az Anna Kareninával. A szerepcserére úgy került sor, hogy előbb a két színház igazgatója, Venczel Valentin és Urbán András egyeztettek, mert a KDSZ-ben is nagyban folynak a próbák, A Csókos Asszony Lovagjai című új produkciónkat a terveink szerint most, március 30-án mutatjuk be.

Fülöp Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

Fülöp Tímea (Fotó: Gergely Árpád)

Amikor az intézkedések megengedik, mely produkciókban láthat a közönség a KDSZ színpadán?

– A Dogville-ben, ez egy olyan előadás, amelyet az elejétől kezdve mi készítettünk, mint új felállású társulat, Urbán András rendezésével, aki kifejezetten ránk osztotta a szerepeket. Emellett játszom a Felhő a nadrágban című produkcióban, amelyben szintén Béres Márta szerepét vettem át. Ezelőtt is szerepeltem benne, akkor Tomin Kiss Anikó helyére ugrottam be, de ő most visszajött. Játszok A nézés költészete gyönyörű, vizuális előadásban is. Ezt szintén Urbán András rendezte, sokáig a Látás volt a munkacíme, a Desiré idején került sor a harmadik munkabemutatójára. Ebbe az előadásba Verebes Andreával újdonsült társulattagokként menet közben kapcsolódtunk be. Így alakult A Csókos Asszony Lovagjaival is, amelyen a többiek tavaly márciusban kezdtek el dolgozni, akkor a Szindikátus volt a munkacíme.

A szabadkai Népszínházban is maradtak előadások, amelyekben szerepelsz...

– Igen, és ennek kifejezetten örülök. Játszhatok mindkét színpadon, és ez nagyon felemelő érzés. Nemsokára felújítjuk az Osztrigás Micit, mert a pandémia miatt sajnos egy éve nem játszottuk. Szerencsére a Fekete Pétert sikerült játszanunk, abban kevesebben vagyunk és az intézkedések miatt igyekeztünk előbbre venni olyan előadásokat, amelyek nem sok embert mozgatnak meg. Emellett a közönség a Lila ákácban is láthat. Remélem, még egy jó ideig a repertoáron maradnak ezek az előadások.