2024. április 20., szombat

Folytatódtak a tiltakozó megmozdulások Mianmarban

A biztonsági erők durva fellépése ellenére szombaton is folytatódtak a puccsal hatalomra került katonai junta elleni tüntetések Mianmar több városában.

Újabb két ember vesztette életét az ország középső részén, a rubinbányáiról ismert Mogok településen, miután a katonaság a tüntetők közé lőtt - jelentette a Myanmar Now hírportál.

Mandalayban, az ország második legnépesebb városában több tüntető megsérült, miután ismeretlen okból egy autó belehajtott a tömegbe, miközben a rendőrség gumilövedékkel próbálta szétoszlatni a tiltakozókat. Számos más városból is jelentettek kisebb-nagyobb tiltakozó megmozdulásokat.

Jogvédők szerint már 237 tüntető vesztette életét azóta, hogy az egykori Burmában kirobbantak a tiltakozások amiatt, hogy a katonaság február 1-jén megfosztotta hatalmától az Aung Szan Szú Kji vezette kormányt. A katonai hatalomátvétel ellen azóta lényegében folyamatosak a tiltakozások szerte Mianmarban.

A biztonsági erők számos helyen éles lőszert vetettek be a tüntetők ellen, a tiltakozók ezért taktikát váltottak: gyakran éjszaka gyülekeznek gyertyákkal és plakátokkal, dokumentálják az eseményt, majd eltűnnek, mielőtt a rendőrség vagy a katonaság kiérkezne a helyszínre. A tiltakozásról készült fotókat és videókat pedig közzéteszik az interneten.