2024. április 20., szombat

Véget ért a Biden-éra első amerikai-kínai külügyminiszteri tárgyalása

Kemény és közvetlen megbeszéléseket követően véget ért pénteken az alaszkai Anchorage-ben az amerikai és a kínai diplomácia vezetőinek kétnapos találkozója, amely az első volt Joe Biden amerikai elnök hivatalba lépése óta.

Az egyeztetések a világ két legnagyobb gazdasága közötti feszültségek mélységét mutatták a Biden-korszak elején. A csütörtökön kezdődött találkozón a felek ritka és heves indulatokkal feszültek egymásnak, amikor nyilvánosan, televíziós kamerák előtt is élesen bírálták a másik politikáját.

A megbeszélések nem hoztak diplomáciai áttörést - ahogyan az várható volt -, de vita heve azt sugallta, hogy a két országnak kevés közös mondandója van ahhoz, hogy helyreálljon az évtizedek óta legalacsonyabb szintre süllyedt kapcsolatrendszer.

A mostani egyeztetéseket megelőzően amerikai tisztviselők a szövetséges Japánban és Dél-Koreában vettek részt tárgyalásokon. Ezeken a megbeszéléseken Washington számos olyan lépést tett, amely azt mutatta, hogy határozott álláspontot képvisel. Peking ugyanakkor hasonló határozottsággal figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy nem fog meghátrálni.

Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója nem sokkal azt követően, hogy a kínai küldöttség távozott, újságíróknak azt mondta: „kemény és közvetlen tárgyalásokat vártunk, és pontosan ez történt".

A kínai delegáció tagjai anélkül mentek el a szállodából, hogy nyilatkoztak volna újságíróknak. Jang Csie-csi, a kommunista párt külügyekért felelős vezetője később a CGTN kínai székhelyű nemzetközi hírcsatornának azt hangoztatta, hogy a megbeszélések építő jellegűek és hasznosak voltak, "de természetesen még mindig vannak nézeteltérések". Hozzátette: "Kína határozottan meg fogja védeni a nemzeti szuverenitást, a biztonságot és a fejlődést".

Antony Blinken amerikai külügyminiszter arról beszélt, nem lepte meg, hogy az Egyesült Államok „védekező választ" kapott Kínától, miután felvetette a kínai emberi jogi visszaélésekről szóló vádakat Hszincsiang-Ujgur Autonóm Terület, Tibet és Hongkong vonatkozásában, valamint a kibertámadásokkal és a Tajvanra gyakorolt nyomással kapcsolatban.

Blinken szerint ugyanakkor a két fél érdekei átfedik egymást Irán, Észak-Korea, Afganisztán és az éghajlatváltozás terén is. Az amerikai külügyi tárca vezetője úgy vélekedett, hogy az Egyesült Államok elérte azt, amiért elment a találkozóra.

„A gazdaság, a kereskedelem és a technológia terén elmondtuk partnereinknek, hogy ezeket a kérdéseket a kongresszussal, szövetségeseinkkel és partnereinkkel szorosan egyeztetve vizsgáljuk meg, és úgy fogunk továbblépni, hogy teljes mértékben megvédjük és előmozdítjuk munkavállalóink és vállalkozásaink érdekeit" - fejtette ki Blinken.

A kínai állami televízió idézte Vang Ji külügyminisztert, aki kiemelte: közölték az amerikai féllel, hogy Kína szuverenitása elvi kérdés, ne becsüljék alá Peking eltökélt szándékát, hogy megvédi azt.