2024. április 18., csütörtök

Az élvonalban dolgozó orvosok tapasztalatai a harmadik hullámról

A szakemberek szerint a korlátozásokkal és az immunizációval jó úton haladunk a járvány leküzdése felé

A batajnicai Covid-kórház orvosainak és egészségügyi dolgozozóinak a legnehezebb, amikor egy beteg nem tudja legyőzni a koronavírust. A SZRTV műsorában Lazar Varga, az intézmény intenzív osztályának koordinátora és Dejan Marković altatóorvos beszélt a járvány harmadik hullámáról. Mint mondták, a korlátozásokkal és az immunizációval jó úton haladhatnánk afelé, hogy legyőzzük a pandémiát.

Még mindig sok beteget vesznek fel a batajnicai Covid-kórházba, de a decemberi adatokhoz képest, stabilizálódni látszik a helyzet, mondta Lazar Varga, aki hozzátette, hogy ő maga kétszer is megfertőződött.

„Nem tudom, hogy a munkahelyemen kaptam-e el. Először márciusban fertőződtem meg, amikor a lélegeztetőgép-központban dolgoztam, másodszor pedig júliusban. Nem volt súlyos kórképem” – mondta.

Dejan Marković szerint most mindenki sokkal fáradtabb, kimerültebb, mint az előző hullámok ideje alatt volt. Az altatóorvos a járvány harmadik hullámáról szólva hangsúlyozta, hogy nagyszámú súlyos kórképpel rendelkező beteg érkezik a kórházba, ugyanakkor sokkal több a női páciens. Rámutatott, hogy a betegek nem jelentkeznek időben, napokig otthon próbálják kezelni magukat, majd csak akkor kérnek segítséget, amikor már súlyos a kórképük.

„Az intenzív osztályon vannak fiatal, túlsúlyos betegeink is. Az ő kezelésük rendkívül nehéz és bizonytalan” – magyarázta a szakember.

Rámutatott, hogy több páciens nem tudja, hogy hol kapta el a fertőzést.

„A legnehezebb pillanat az, amikor minden erőfeszítést megteszünk valaki életének megmentéséért, de negatív eredménye lesz, de ez a szakmánk része” – szögezte le Lazar Varga.