2024. április 20., szombat
TARTOMÁNYI TISZTSÉGVISELŐINK

Lehetőség a gazdáknak

Dr. Molnár Viktor: Célunk a rendelkezésre álló pénzeszközöket a mezőgazdasági termelők szolgálatába állítani

Dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgatóhelyettese 2016 ősze óta tölti be tisztségét, leginkább az alap pályázataival foglalkozik, illetve azoknak a terepen való ismertetésével. Előszeretettel jár lakossági fórumokra és hasonló mezőgazdasággal kapcsolatos eseményekre, ahol közvetlenül léphet kapcsolatba a termelőkkel. Az előző években egész Vajdaság területén tartottak lakossági fórumokat, most azonban kivételesen ez nem lehetséges a korona-járvány miatt, ennek következtében online ismertetik a nemrég megjelent pályázataikat a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által szervezett online gazdafórumokon.

– Folyamatosan követjük a mezőgazdasági termelők igényét és aszerint alakítjuk ki pályázatainkat, valamint az adott helyzethez igazodva igyekszünk minél kedvezőbbé tenni a hiteleket. Az idén az éves kamatlábat egy százalékban állapítottuk meg mind a tizenegy pályázati kölcsönvonal esetében. A türelmi idő pedig legtöbb esetben minimum egy év, kivételt képeznek a többéves ültetvények, esetükben ez az idő két év. Meglátásom szerint jelentős segítséget jelent a termelőknek a kedvezményes hitelfelvétel, ebben a mezőgazdaságnak is nehéz járványhelyzetben. Ugyanakkor a legtöbb pályázat esetében a termelők vagy a Tartományi Mezőgazdasági Titkárságnál, vagy az Agrárminisztériumnál költség-visszatérítésre is tudnak igénylést benyújtani, így gyakorlatilag egy új beruházás akár félárba, vagy még kevesebbe is kerülhet. Ez azért nagyon fontos, haladni kell a korral, a modernizációval, annak érdekében, hogy hatékonyabbak legyenek, illetve bővíteni tudják lehetőségeiket, ezáltal pedig versenyképesek maradjanak a piacon – véli az igazgatóhelyettes.

A tizenegy pályázati vonal közül többéves viszonylatban elmondható, hogy legtöbben az új mezőgépek, tehát főleg traktorok és kapcsolható eszközökre igényeltek támogatást, de elég sokan az öntözőrendszerek megvételére is pályáztak.

– Mivel követtük a termelők igényeit, így az állattenyésztők számára a régebbi egy helyett négy pályázati vonallal rendelkezünk. Kezdetben csak a méhrajok, méhkasok és méhészeti felszerelések vásárlására volt kölcsön, de az utóbbi két évben bevezettünk újabb vonalakat is, ezáltal a törzskönyvezett tenyészállatok vásárlására is adunk kölcsönt, valamint farmi felszerelés, valamint hízóborjak és malacok vásárlására. Mivel a primáris mezőgazdasági termékek feldolgozásával nagyobb bevételre tudnak szert tenni a termelők, így egy külön kölcsönvonalat indítottunk a gyümölcs-, szőlő- és főzelékfeldolgozás szektorában. Lehetőséget adunk a termelőknek, a feldolgozás különböző fázisaihoz szükséges felszerelések megvásárlásához. Ezeknek az eszközöknek a segítségével az áru csomagolható, szárítható, így tartósabbá tehető, ezáltal hosszabb ideig eltárolható és folyamatosan piacra juttatható – tette hozzá Molnár Viktor.

Mindemellett az Alap egy olyan pályázati vonallal is rendelkezik, melyben a tárolókapacitások kiépítését és felszerelését célozzák meg, mint a gabonasilók, a raktárak, illetve hűtőházak építése. Ez szintén segítséget nyújt a gazdáknak a terményeik tárolásában.

– Tekintettel arra, hogy milyenek voltak az igények és lehetőségek az előző években, sokat változott a helyzet, sokkal nagyobb támogatásokat kapnak főleg a jószágtenyésztők, aminek bizonyos ágazatai, például a juhtenyésztés is fellendülőben van az utóbbi években, ez részben a megfelelő támogatásoknak is köszönhető. Pályázataink iránt a múlt évben némileg csökkent az érdeklődés, amihez hozzájárult a járványhelyzet is, de bízom benne, az idén minden pályázati vonalra sok érdeklődő lesz. Különösen arra való tekintettel, hogy a feltételek nagyon kedvezőek. Tapasztalataink szerint a legtöbben mindamellett, hogy kölcsönre pályáznak, párhuzamosan a kölcsön visszatérítésére is beadják az igényüket. Ez a mi munkánknak is köszönhető, illetve azoknak, akik igyekeznek ilyen szempontból is tájékoztatni a termelőket. Fő célunk, hogy a rendelkezésre álló pénzeszközöket mind a mezőgazdasági termelők szolgálatába állítsuk és kölcsönöket adjunk – emelte ki.

Az Alap igyekszik a jelenlegi nehéz helyzetben is segíteni a gazdákat, a múlt évben nyáron és ősszel is szünetelt a kölcsönök visszatérítése. December végén pedig még egy lehetőséget kaptak azok a termelők, akik bizonyítani tudták, hogy a pandémiának negatív hatása volt az működésükre. Ők ismételten kérhették az időtartam meghosszabbítását.