2024. április 25., csütörtök

A közösségünkért is cselekedünk

Zentán májusra elérhető a nyájimmunitás – Lőrinc Csongor az oltásokról

Zentán ez idáig több mint 5000-en vették fel valamelyik védőoltást – nyilatkozta napilapunknak Lőrinc Csongor, Zenta község vakcinációval megbízott koordinátora. Elmondta, hogy nem számítottak ekkora részvételre, s amennyiben a védőoltást felvett polgárok számához hozzáadják azokét is, akik átestek a betegségen – és ez az egészségügyi szervek tudomására is jutott –, akkor a község idehaza maradt lakosságának 40-50 százaléka rendelkezik ellentesttel. Elmondása szerint ezzel megközelítették azt az arányt, ami a nyájimmunitáshoz szükséges, és ha ilyen ütemben haladnak, akkor ez májusra ki is alakulhat. A koordinátor rámutatott, hogy a hasonló lélekszámú községekhez viszonyítva Zentán egyharmadával többen vették fel a védőoltást.

Lőrinc Csongor beszámolt róla, hogy azoknak a polgároknak a túlnyomó részével is felvették a kapcsolatot, és beoltatták őket, akik talán túl korán bejelentkezve „elvesztek a rendszerben”, és huzamosabb időt kellett várniuk a sorra kerüléshez.

– Úgy gondolom, elégedettek lehetünk, úgy tűnik, hogy az egészségügyi felelősség a községben igen magas szinten van – emelte ki.

Zentán háromféle vakcina állt rendelkezésre, az illetékes szerint a jövőben is ezek közül választhatnak majd a polgárok. A legnagyobb mennyiségben Sinopharm, vagyis kínai vakcina érkezett, szinte ugyanennyi mennyiségben áll rendelkezésre az AstraZeneca, vagyis az oxfordi, illetve a Pfizer–BioNTech amerikai vakcina is.

Az oltások utáni esetleges mellékhatásokkal kapcsolatban elmondta, hogy Zentán ez idáig egy korai allergiás reakció jelentkezett, aminek szerencsére nem volt súlyos kimenetele, a többieknél esetleg kisebb láz, hidegrázás, gyengeség, fejfájás, fülzúgás stb. fordulhat elő, de nem mindenkinél.

A koordinátor elmondása szerint az emberiség érdeke, hogy mindenki felvegye a védőoltást, azt pedig, hogy a védőoltás miképp működik, és mi van benne, rá kell bízni a szakemberekre. Véleménye szerint a járvány kapcsán közzétett negatív hangvételű cikkek, hozzászólások és megnyilvánulások igenis károsan hatnak a közösségünkre.

Beszélgetésünk végén Lőrinc Csongor hangsúlyozta, hogy mindenkinek mérlegelnie kell, mi is az, ami számára megéri. Megéri-e bizonytalanságban megkockáztatni egy alattomos betegség mellékhatásainak, szövődményeinek kialakulását, amelyek előbb-utóbb biztosan jelentkeznek, vagy pedig a védőoltást felvéve igenis tesznek valami magukért és a közösségért, vállalva azt a csekély kockázatot, ami ezzel esetlegesen járhat.