2024. április 20., szombat

Több volt a fertőzött

Magyarkanizsán várakoznak az újabb szállítmányra

Csütörtökön és pénteken a Magyarkanizsai Egészségházban nem volt oltás, de várják az újabb szállítmányt, hogy folytathassák a munkát. Mindazonáltal a vírus megerősödött – mondta el Gyólay Karolina, a Magyarkanizsai Egészségház igazgatója.

– Magyarkanizsán Sinopharm, Pfizer és AstraZeneca oltóanyagokkal rendelkeztünk. A legtöbb, 1770 páciens az első dózisban Sinopharmot kapott, 410-pedig Pfizert, AstraZenecát 314-en vettek fel, tehát 2190-et. A második dózist 1539-en vették fel eddig. Védőoltás hiányában a napokban nem oltunk, de az érdeklődés igen nagy! Az emberek várakozólistán vannak, tudunk olyanról is, aki már január óta várakozik. Ezen a héten jutottunk oda, hogy 65 év alattiak is felkerültek a listára. Elkezdődött a fiatalok oltása is, ugyanakkor türelemre is kell intenünk a lakosságot. Amint kapunk oltóanyagot, várhatóan a fiatalabbak is sorba kerülhetnek, kiváltképp azok, akik bármelyik fajta védőoltást felvennék. Akik választottak, lehet, hogy kicsit később kerülnek sorba, mert például a Pfizer nem akkora mennyiségben érkezik, amekkora az igény rá. Reméljük, hogy a napokban újabb oltóanyagot kapunk – mondta az igazgatónő, aki szerint azért alakult így az elmúlt néhány nap, mert vannak olyan községek, ahol részarányosan is jóval kevesebbet oltottak be, így most rájuk irányul a figyelem.

Gyólay Karolina elmondta, hogy Magyarkanizsán nagy az érdeklődés a vakcina iránt.

– Hétfőn 132 védőoltás mellett még terepen is el kellett végeznünk 50 oltást, ugyanígy kedden is, szerdán a Pfizert több mint 60-an vették fel, és sokan kérdezik, mennyit kell várniuk – fejtette ki az intézményvezető, aki arra a kérdésre, hogy melyik oltóanyag a legnépszerűbb a községben, elmondta, hogy az idősebbek legtöbbször nem kötik ki, melyiket szeretnék.

– Van, aki útközben meg is gondolja magát, hogy mielőbb sorba juthasson. A bejelentkezéskor a fennálló betegségek megléte is azt eredményezi, hogy hamarabb sorba jut a fiatalabb egyén is, ha sajnos már van valamilyen betegsége, vagy például a véradók is előnyben részesülnek – hangsúlyozta Gyólay Karolina, aki ezzel megmagyarázta, hogy miért lehetett az, hogy fiatalabbak kerültek hamarabb sorba. Napjainkban sokan meg is ijedtek az olvasható hírek kapcsán, hogy mellékhatások merülnek fel, de az igazgatónő szerint a környéken nem tapasztaltak ilyesmit.

– Az általános mellékhatások mellett komolyabb nem volt, legfeljebb fáradékonyság, kis hőemelkedés, enyhe karfájdalom. Semmiképp nem lehet egy napon emlegetni a komoly betegségekkel, hisz például a Sinopharm egy gyengített vagy elhalt vírus beadása, tehát egy ilyen védőoltás nem okozhat komolyabb problémákat – mondta az igazgató, aki szerint semmiben sem másabb ez, mint egy influenza elleni védőoltás, ami az utóéletét illeti.

– Sajnos az elmúlt két hétben tapasztaltuk, hogy egy hullám minket is elért, megnövekedett a fertőzöttek száma. Általánosságban egy nap négy páciens jelentkezik, hétvégén pedig egy-két ember. Az utóbbi 14 napban 45 megbetegedettet tartunk nyilván. A közegészségügyi intézet adatai ennél magasabb számokat mutatnak, erre pedig az a magyarázat, hogy addig, amíg mi nem nyilvánítjuk gyógyulttá a pácienst, nem veszi le a listáról – tudtuk meg Gyólay Karolinától.