2024. április 18., csütörtök

Költségvetésről és a múlt feltárásáról

Elektronikus ülést tartott Kishegyes községi képviselő-testülete – Bővült a községi költségvetés – Történelmi lelőhely feltárását kezdeményezi az önkormányzat

Pénteken tartotta 8. ülését Kishegyes község képviselő-testülete jelenlegi összetételében. A járványügyi helyzet miatt az ülés ez alkalommal is elektronikus formában zajlott, vagyis a képviselők e-mailben kapták meg a napirendi pontokat és a szükséges anyagot, valamint szavazataikat is ilyen formában adták le. A mostani ülésnek a képviselői kérdésekkel együtt 45 napirendi pontja volt, ami magában foglalt több beszámolót és munkaügyi tervet is.

Sárközi István, a községi képviselő-testület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a mostani különösen fontos ülés volt, mert a községi költségvetésen lévő intézmények 2020. évi elszámolásait és idei munkaterveit fogadták el. Emellett voltak más jelentős kérdéskörök is, amelyekben a képviselőknek dönteniük kellett.

– Külön kiemelném, hogy módosítottuk Kishegyes község 2021-es évi költségvetését, aminek fontos és számunkra örömteli oka van. Sikerült belevenni a községi költségvetésbe azt az összeget, amit a kishegyesi helyi közösség kapott az önkormányzaton keresztül Magyarország kormányától. Ez az összeg a kishegyesi szövetkezeti otthon és színházterem teljes felújításának keretösszege. Az ülést követően megindulhat a pénzügyi megvalósítása, és a munkálatok is hamarosan elkezdődhetnek. Az előző képviselő-testületi ülésen elfogadtuk a községi közigazgatásról szóló határozatot, ennek folytatásaként a mai ülésen módosítottuk a káderügyi tervet. Továbbá kiemelt határozat formájában foglalkoztunk a jogsegélyszolgálattal, amelyet sikerült megalapítani a községi közigazgatáson belül – emelt ki néhány jelentősebb napirendi pontot az elnök, majd arról is szólt, hogy kéréssel fordultak a szerb kormányhoz.

– Határozati javaslatot hoztunk, amellyel a kormányt arra szeretnénk kérni, hogy az állami köztulajdont képező bácsfeketehegyi strandot és környékét, a régi lebontott malom területét, a régi állatorvosi állomást és a piac területét, megegyezés útján, közvetlen módon ruházza át az önkormányzatra. Erre már volt példa a bácsfeketehegyi színházterem esetében, és most hasonlóan nagy kaliberű ingatlanügyi és jogi lépést tett az önkormányzat. Bízunk benne, hogy pozitív módon fogják elbírálni – fogalmazott Sárközi.

Az önkormányzat támogatásával az archeológusok már két kutatóárkot feltártak

Az önkormányzat támogatásával az archeológusok már két kutatóárkot feltártak

Mint már említettük, a képviselő-testület mostani ülését beszámolók jellemezték. A Kommunál Közvállalat, a Regionális Hulladéktároló Kft., a Kishegyesi Könyvtár, Kishegyes Község Ifjúsági Tanácsa, a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezete, Kishegyes Község Turisztikai Szervezete, Kishegyes Község Szociális Központja, a kishegyesi helyi közösség, a bácsfeketehegyi helyi közösség, a szeghegyi helyi közösség, a Dr. Márton Sándor Egészségház és a községi közigazgatás 2020-as évi munkaügyi jelentését és a 2021-es évi munkaügyi tervét hagyta jóvá a képviselő-testület. Sárközi elmondta, hogy az összegzésekben és az elszámolásokban érződik, hogy a járványhelyzet minden intézményre kihatással volt. Ez a hatás mind a munkaszervezés, mind a pénzügyi helyzet szempontjából érezhető. Az elnök kiemelte, hogy a tavalyi tapasztalatokat figyelembe véve állították össze az idei terveket.

Sárközi végezetül külön kiemelt egy végzést, amellyel négy parcella vonatkozásában bizonyos fokú levédettséget javasoltak. Ezek a bácsfeketehegyi kataszteri község területén találhatók.

– Feketeegyháza középkori templomromja Bácsfeketehegytől délre, közvetlenül az épülő szennyvíztisztító mellett található. Ezzel a végzéssel megtettük az első lépést, és bízunk benne, hogy anyagi forrásokat tudunk találni, majd archeológiai feltárásra kerülhet sor. Ezen a területen, az önkormányzat támogatásával, már két kutatóárok fel lett tárva, ennek lenne ez egy nagyobb kaliberű folytatása – fogalmazott az elnök.