2024. április 20., szombat

A maszkot viselni kell!

Ada község lakosságának 10-15 százaléka kapta meg mindkét oltást

A Covid-19-járvány kezdete óta 533 megbetegedést regisztráltak Ada községben, ahol jelenleg 74 koronavírusos beteget tartanak számon. A község területén január 14-e óta folyamatosan zajlik a vakcináció is, és eddig 3799 adagot adtak be – tudtuk meg dr. Balog András szülész és nőgyógyász szakorvostól, az Adai Egészségház igazgatójától.

– A héten a napi átlag a 4 pozitív eset volt, a múlt héten 5, az azt megelőző héten pedig 7 eset. A Covid-ambulancián az ellenőrző vizsgálatokra jelentkezők száma átlagosan 17 fő, vagyis naponta 12–22 közötti személy jelentkezik. Ezek zömmel enyhébb esetek, átlagosan naponta esetleg 1 páciens kerül kórházi beutalásra, szerencsére. Tehát viszonylag időben jelentkeznek a páciensek a tüneteikkel, amikor még otthoni gyógykezeléssel megoldható a probléma. A Covid-ambulancián eddig összesen 1883 vizsgálatot végeztünk el. A 83 egészségügyi dolgozó közül 21-en estek át a Covid-19-fertőzésen. Az első vakcinát az Adai Egészségházban január 14-én adtuk be, amikor az egészségügyi dolgozók kapták meg, közülük én vettem fel az első védőoltást. A vakcináció azóta folyamatos, és március 17-éig 3799 vakcina lett beadva. Ebből 2372 darab az első adag, valamint 1427 a második adag. A védőoltást teljes egészében 1427 ember kapta meg, vagyis Ada község lakosságának 10-15 százaléka. Adán eddig háromféle védőoltást alkalmaztunk, a Pfizer–BioNTech, a Sinopharm és az AstraZeneca vakcinát. A legtöbbet a Sinopharm vakcinából adtunk be. A vakcinációt követően a visszajelzések abszolút pozitívak. Közvetlen reakció nem történt, valamint utólagos nagyobb reakció sem. Enyhe láz, duzzanat és fájdalom az oltás helyén, ebben merültek ki a komplikációk. Az egészségügyi dolgozóink közül 50-en megkapták már a védőoltás mindkét adagját. A többiek között vannak olyanok, akiknél még nem járt le az optimális idő a betegséget követően, hogy felvegyék a vakcinát, de szándékukban van. Vannak olyanok, akik bizonyos állapotok miatt nem vehetik fel a védőoltást, néhányan ugyanis áldott állapotban vannak – közölte az egészségügyi intézmény igazgatója.

Dr. Balog András mindenkinek azt tanácsolta, hogy mielőbb regisztráljanak, és vegyék fel a védőoltást, mert ez az egyedüli módja a járvány megszűnésének, és továbbra is hordják a maszkot, amit remélhetőleg egyszerre vesz le mindenki a nyár elején.

– A maszkot azoknak is viselni kell, akik már átestek a betegségen, és azoknak is, akik már felvették a védőoltást. Mivel a védett ember, ha maszk nélkül kommunikált olyan beteggel, akinél jelen van a vírus, megkaphatja, és néhány óráig hordhatja a torkában, és továbbadhatja védtelen személynek. A védett személy nem fog megbetegedni, de továbbadhatja a biológiai ágenst. Nagyon fontos, hogy továbbra is betartsuk a védőintézkedéseket, a kézhigiéniát, a védőmaszk viselését és a távolságtartást, és próbáljuk meg ezzel is segíteni az egészségügyi dolgozók munkáját – nyilatkozta dr. Balog András.