2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS – OLIMPIAI SELEJTEZŐ, BUDAPEST

Világbajnokok a negyeddöntőben?

Budapesten szerdán kisorsolták az összes fogásnem párosítását. Kötöttfogásban a minket legjobban foglalkoztató 77 kg-ban Nemes Viktor a görög Prevolarakisszal kezd szombaton, siker esetén a litván Galkinas következhet, a negyeddöntőben pedig összecsaphatnak a világbajnok titánok, hiszen Viktorra minden bizonnyal az orosz Csekirkin vár. A Vlaszov helyett indított, 2018-as vb-győztesnek azonban nem lesz könnyű dolga, mivel mindjárt a rajton a 2016-os Európa-bajnok és 2017-es vb-bronzérmes német Eiselével kell farkasszemet néznie, utána pedig a szintén nem könnyű ellenfélnek számító román Cojocarival vagy a grúz Bolkvadzéval. Reméljük, hogy Csekirkin a negyeddöntőig jól kifárad, s akkor Viktor visszavághat neki a 2018-as vb-vereségért!

A szintén szerb színekben induló Zurabi Datunasvili (87 kg) kimondottan rossz sorsolást kapott, hiszen mindjárt a nyolcaddöntőben a világkupagyőztes Alirzajevet kapta, akit az oroszok az olimpiai bajnok Csakvetadze helyett indítanak. A harmadik szerb induló, Boban Živanović (130 kg) ágán is orosz van, de hogy Szemenovig eljusson, előbb a bolgár Georgievet, majd az ukrán Kucsmijt (Eb-bronz) kell legyőznie…

A magyaroknak sem piskóta a sorsolás: Torba Erik (60 kg) első ellenfele a norvég Berge (olimpiai és világbajnoki bronz, Eb-ezüst), Korpási Bálint (67 kg) szintén norvéggal, az Európa-bajnok Thorensennel kezd, Szőke Alex (97 kg) a negyeddöntőben a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes bolgár Milovval találkozhat, Varga Ádám (130 kg) pedig szintén Szemenov és Kucsmij ágán van.

Szabadfogásban egyetlen magyar sem jutott be a tegnap esti elődöntőbe, tehát újabb magyar kvóta sem lehet. Ehhez legközelebb a két honosított, Gamzatgadzsi Halidov (57 kg) és Murad Kuramagomedov (74 kg) állt, előbbit a negyeddöntőben az ukrán Jacenko, utóbbit az azeri Gadzsijev búcsúztatta.