2024. április 24., szerda

Borból készült ékszerek

Csikósné Homolya Ágnessel a világon egyedülálló felfedezéséről beszélgettünk

Mi tagadás, kellemes érzés, amikor egy csillogó kis nyakék érinti meg a nyakamat. Vagy amikor egy fülbevaló kerül az őt megillető helyre. Hasonló az öröm egy korty száraz bor ízlelésekor. A kettőnek mégis mi köze lehet egymáshoz? Ékszer és bor. Vagyis borból ékszer.

A választ megtudjuk Csikósné Homolya Ágnestől, akivel számomra külön is érdekes volt a beszélgetés, hiszen ugyanabból a faluból, Tornyosról indult az életünk. Az ő útja Budapestre vezetett, ahol építőmérnöki diplomát szerzett. Ma Rácalmáson él családjával. Elmondhatja magáról, hogy feleség, két gyermek büszke édesanyja, de hozzáteheti még: ő az első, akinek sikerült borból szilárd anyagot, azaz ékszereket készítenie!

Ez a fiatal vajdasági nő folyamatosan azt mérlegelte, hogy mi az a tárgy, ami még nem létezik ebben a világban. Vajon mivel tudna ő teljesen újat alkotni? Ilyesféle gondolatok foglalkoztatták, miközben tudta, a piac telített, így a kihívás nagy.

Ágnessel az ötletéről, a kísérletezésekről, illetve a különleges kiegészítőkről, a Vincells borékszerek kifinomult eleganciájáról váltottunk pár szót, említve a terveket, célokat is.

Honnan jött az ötlet: borból szilárd anyagot készíteni, s miért?

– Már kislánykorom óta játszottam a gondolattal, hogy egyszer szeretnék akár egy saját ruha- vagy egy saját ékszermárkát. 2014 nyarán pedig beutaztuk a párommal Olaszországot, és sok finom bort meg tudtunk kóstolni. Ekkor született meg az a gondolat, legyen a bor az, amiből maradandót próbálok alkotni. Az emberek többsége szereti. Szívesen kapcsolják össze a szép, meghitt és fontos emlékeikkel. Így állt össze az alapötlet, hogy akkor legyen egy ékszer, amely borból készül.

Mennyi időt vett igénybe a kísérletezés?

– Elkezdtem a lehető legjobban megismerni a bort, mint kémiai anyagot. Megnéztem, pontosan milyen savakból áll, hogyan hat rá a cukortartalom, és hogyan viselkedik a benne lévő cukor egy kristályosítási eljárás során. Persze ezenkívül még számtalan összetevője van az igazi bornak. Az első évek igazából az elméleti részek megismeréséről szóltak. Fogalmam sem volt, hogyan kellene kezdeni, s hogy az ötlet, tehát a borból készítsek szilárd anyagot, egyáltalán megvalósítható-e. Az első tényleges kísérletek 2016-ban lehettek. Emlékszem, az első évek próbálkozásai teljesen használhatatlanok voltak. Közel harminc egymástól teljesen eltérő kémiai útvonalon próbálkoztam, és ennek a legtöbbjét sok előzetes számítás előzte meg. Olykor hónapokra félretettem az egészet, de a dolog valahogy mégsem hagyott nyugodni. Minél többet foglalkoztam vele, annál jobban éreztem, hogy megvalósítható, csak még nem tudom, hogyan. Elkezdtem néhány segédanyag hatását komolyabban vizsgálni, s ezután egyre kedvezőbb eredményeket kaptam. Viszont messze nem azt a szilárdságot, amelyre egy ékszerhez szükség van. A kísérletsorozat megrekedt egy zselé állagú anyagnál. Többször már majdnem teljesen letettem róla, hogy sikerül.

Mégse adtad fel.

– Igen. Sok ellenőrzést, utánajárást követően úgy gondoltam, volna egy módszer, ami elméletben működik, habár a gyakorlat ezt mégsem igazolta. Majd történt egyszer, hogy egy adag rosszul sikerült kísérleti anyagról teljesen letettem, s kiraktam egy napos helyre a házunk tövébe, gondolva, majd amikor hazajövünk a nyaralásról, kidobom. Hazaérkezve azt láttam döbbenten, hogy a kidobásra szánt kísérleti anyag új formát öltött, s mégiscsak igazolja az elméletet.

Mi történt ezután?

– Elkezdtem hosszabb időtávban gondolkodni, és kikísérletezni, hogy a szilárdulási folyamat nagyjából 8–10 hetet vesz igénybe. Ez az anyag még kinézetben sem hasonlít a finomított változatra, mégis nagy áttörést jelentett, látva, hogy mégis működik az elképzelésem. Finomítások kezdődtek, majd 2018-ban a kislányommal állapotosan itthon maradtam, s az álmatlan éjszakákon volt időm kidolgozni, letisztázni az eljárást. Az a kő, ami ma látható a képeinken, 2019-ben nyerte el a jelenlegi kinézetét.

Vajdasági vagy, pontosabban tornyosi. Hogyan, miért szántad el magad, hogy másutt próbálj szerencsét?

– Büszke vagyok rá, hogy ott születtem, mert így a jellemem része lett az otthoni emberek kitartása, becsületessége és emberségessége. Fájó szívvel gondolok rá, hogy otthon vannak a szüleim, a rokonaim, és néhány gyermekkori barát. Ebben az áldatlan vírushelyzetben tavaly júniusban tudtunk csak legutóbb hazalátogatni. Zentára jártam gimnáziumba, majd Szabadkán kezdtem el az egyetemet. Megfigyeltem azonban, hogy milyen nehezen találnak munkát otthon a fiatalok, ez elkeserített. Ezt látva felvételiztem a Budapesti Műszaki Egyetemre. A szüleim minden támogatást megadtak, mégse volt egyszerű teljesen egyedül helyt állni a magyar fővárosban. Az építőmérnöki  diplomámat 2015-ben szereztem meg. Időközben elvégeztem a lakberendező és designer képzést is. Sikerült építőmérnökként elhelyezkednem még a diploma megszerzése előtt, és utána is ugyanannál a cégnél dolgoztam több éven keresztül. Részt vettem társasházak, rehabilitációs központ és hotel építkezésein, és építésvezetőként irányítottam a Szegedi Ügyészség, valamint a Rácalmási Sportcsarnok kivitelezését.

Kanyarodjunk vissza az ékszereidre. Milyen bort használtok? S mennyi szükséges például egy medálhoz?

– Arra jutottunk, hogy a legtöbb valódi bor alkalmas a Vincells borkövek elkészítésére. Több pincészet bora megfelelt erre, szükség esetén megteszi akár a saját bor is. Minden bor különböző: más a cukor és savtartalma, eltérő a vegyületek aránya. Ez befolyásolja, hogy az adott borból mennyi szükséges egy-egy ékszer elkészítéséhez. Egyes borokból akár dupla annyi mennyiséget is fel kell használni, hogy értékelhető mennyiségű szilárd anyagot elő tudjunk állítani. Általánosságban azt tudjuk elmondani, hogy egy ékszerszetthez egy üveg bor felhasználása szükségeltetik.

Milyen technikával készülnek az ékszerek, s konkrétabban: milyen ékszerek készülnek?

– Az ékszerek alapját a Vincells kövek képezik, innen is az elnevezés, hogy Vincells Borékszer. Elsőként a borból kell előállítani a szilárd anyagot. Ehhez szükséges a kémiai segédanyagok bevonása, és mechanikai hatások is. Valamint sok idő. Miután a szilárdulási eljárás végbement, az elkészült anyag felületét meg kell tisztítani és előkészíteni a mechanikai formázásra. A kövek a végleges alakjukat csiszolással érik el, majd gravírozással kerül elhelyezésre a sorszám.

Jelenleg medálokat, fülbevalókat és charmokat készítünk. Hamarosan érkeznek a gyűrűk és a férfi kollekció. Az összes ékszerünk nemesfémekkel készül, s szigorú hitelesítési eljáráson megy keresztül, mielőtt forgalomba kerülne. Az erre szakosodott hivatal ellenőrzi a minőséget: ha mindent rendben talál, nyilvántartásba veszi az ékszert. Ellátja a vonatkozó fémjellel, s a készítő névjelével. Az ékszerek teljesen egyediek, mindegyikhez tanúsítvány tartozik.

Kiknek ajánlod, milyen korosztálynak?

– Bárkinek, de valószínűleg a harmincon túli korosztály ízlésvilágát tudjuk leginkább megvalósítani. Igyekeztünk egy kifinomult és modern vonalat követni, amely az időtálló stílushoz igazodik s nem az éppen aktuális divattrendeket hajszolja.

Mennyire időtállóak ezek a darabok? Hogyan tudom biztonságosan tárolni? Nem kell attól tartanom, hogy mondjuk, ha leejtem, vagy hozzá koccantom valamihez, akkor sérül, vagy eltörik?

– Az anyag erős – sok tesztnek ki lett téve. Napokig állt savgőzben, áztattuk a legkülönbözőbb folyadékokban. Próbáltuk megsütni, forró vízben rotyogtattuk... A lehető legváltozatosabb körülmények között próbáltuk tönkretenni. Így biztosan állíthatjuk, hogy az ékszer ékszerként hordott rendeltetésszerű használata során nem kell a tönkremenéstől aggódni. Természetesen a fényének, és nemesfém részek eredeti állapotának megőrzése érdekében, mint minden ékszernél nem ajánljuk pl. az uszodában viselést, de maga a Vincells borkő egy környezeti hatásoknak igazán jól ellenálló anyag.

Egyáltalán nem törékeny. Egy erős kalapácsütés is leginkább csak felszíni sérülést okoz. Nekünk még nem sikerült egyetlen ékszert sem összetörni, sem pedig megrepeszteni. Továbbá szükségtelen bármiféle speciális tárolása, ugyanúgy tárolható tehát saját dobozában vagy ékszertartóban, mint akármelyik másik ékszer.

Találmányod a világon egyedülálló felfedezés, innováció. A szabadalmaztatás hogyan történt?

– Elsőként arról kell megbizonyosodni, hogy valóban nem létezik még ilyen a világon, azaz valóban egyedülálló-e a felfedezés. Ez egy hosszú, részletes és minden országot érintő kutatás által kerül ellenőrzésre, magánember ilyet nem is készíthet. Megbízás alapján az ezzel foglalkozó cégek és ügyvédek készítik el a Szabadalmi Hivatalok hivatalos adatbázisaiból. Több hónapnyi várakozás és minden apró részletre kiterjedő egyeztetés sorozat után megérkezett levélben az eredmény. Ezt újdonságkutatásnak hívják és igazolta azt, hogy ilyen még nincs, nem létezik és még csak hasonló dolgokat sem találtak.

Ezután következett egy közel egy éven át tartó munka, hogy a felfedezett anyagot be tudjuk jelenteni. A márkára vonatkozó jogi védelmet az EUIPO, azaz az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatala adta meg 2020 nyarán, melynek Spanyolországban van a székhelye. Ezt követően tudtuk megkezdeni az ékszerhez tartozó vállalkozás felépítését.

A további tervek? Hogyan találnak majd gazdára? Hol szerezhetünk be egy ilyen kincset?

– Szívesen együttműködnénk divattervezőkkel és ötvösmesterekkel, hogy minél több arcát meg tudjuk mutatni a Vincells Borékszernek. Szeretnénk ugyanakkor stabilan helyet foglalni a borászat világában és minél több rendezvényen megjelenni. Az ékszereket a saját webshopunkon keresztül értékesítjük, de tárgyalások folynak borászatokkal és kiállítóhelyekkel is, ahol meg lehet majd tekinteni és vásárolni is.