2024. április 20., szombat

Vesić: Aki felvette a védőoltást, visszatérhet a normális élethez

Szerbiában a lakosság számához mérten több beoltott és második dózist felvett személy van az országok többségéhez viszonyítva – jelentette ki Goran Vesić, Belgrád alpolgármestere, majd hozzátette, hogy véleménye szerint engedélyezni kell az embereknek a normális élethez való visszatérését a védőoltás második adagjának felvételét követő második héten, írja a Blic hírportál.

A Pink televíziónak adott interjújában elmondta, hogy Szerbiának saját mintát kell kialakítania a koronavírus-járvány elleni küzdelemben.

Ennek a modellnek a körülményeinkhez kell igazodnia, és fontos, hogy így is gondolkozzunk, mivel Aleksandar Vučić elnöknek köszönhetően az ország először lehet példaértékű mások számára – mondta Vesić.

Meg kell találnunk a módját, hogy miként lenne működőképes, és egyben ne is legyen diszkriminatív. Mindenkinek lehet választása, hogy fel akarja-e venni a védőoltást, vagy sem. Nincs ok arra, hogy ne találjunk azon személy számára megfelelő mintát a normális élethez való visszatérésre, aki felelősségtudatosan viselkedett a családja, saját maga, másokkal, valamint az állammal szemben is – jelentette ki Vesić.

Elmondása szerint Szerbia az első tíz ország egyike a világon az immunizáció tekintetében, ami azt jelenti, hogy lakosságarányosan több beoltott van, mint Németországban, Franciaországban, vagy Ausztriában.

Példaként Nagy-Britannia és Izrael áll előttünk, ezért nem kell, hogy átmásoljuk azon országok intézkedéseit, akik rosszabbul teljesítenek nálunk. Németország sikertelenebb Szerbiától a koronavírus elleni harc szempontjából, de ugyanez érvényes Franciaországra is – mondta Vesić.