2024. április 25., csütörtök

Búcsú az Európai Néppárttól

Orbán, Salvini és Morawiecki új jobboldali pártcsoportosulás létrehozásán dolgozik

Csütörtök késő délután jelentette be Twitter-oldalán Novák Katalin, a Fidesz alelnöke, hogy a magyar kormánypárt – miután március 3-án képviselői elhagyták a EP-frakciót – kilép az Európai Néppártból (EPP) is.

„It's time to say goodbye", vagyis „Itt az ideje a búcsúnak" – írta bejegyzésében a magyar politikus.
A kilépésről tájékoztató levél címzettje Antonio López-Istúriz White, az Európai Néppárt főtitkára. A szöveg szerint a Fidesz a továbbiakban nem szeretné fenntartani tagságát a pártcsoportosulásban.
Novák Katalin csütörtök este írt kilépést indokló Facebook bejegyzésében leszögezte, az elmúlt években kiderült, hogy a legtöbb kérdésben az Európai Néppárt már baloldali értékeket képvisel, amivel a Fidesz nem tud azonosulni.
„Ahogy több vezető is kifejtette: a néppárt már nem jobboldali párt. Ezt mi tudomásul vesszük" – írta. A miniszter kiemelte: „a Fidesz az európai demokratikus jobboldalhoz tartozik, amelynek újjáépítése szükségessé vált".
A pártcsalád elnöke, Donald Tusk a Twitteren közzétett nyilatkozatban reagált a magyar kormánypárt kilépésére az Európai Néppártból. Azt írta: „a Fidesz elhagyta a kereszténydemokráciát. Lényegében már évekkel ezelőtt."
Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke  a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában az újságíró kérdésére válaszolva lakonikusan így értékelte a Fidesz EPP-ben eltöltött időszakát: „Jó volt, szép volt, elég volt."
„E kapcsolat első megroppanása a migrációs válság idejére tehető, de korábban is voltak viták, amikor nem kaptunk egyértelmű támogatást a rezsicsökkentéshez, a bankok és a multinacionális vállalatok megadóztatásához" – idézte fel hozzátéve, hogy ezt megérti, mert a megadóztatott multinacionális vállalatok többnyire az ő országaikból érkeztek Magyarországra.
A multik megadóztatásánál csak félszívvel támogattak bennünket, a későbbiekben pedig, amikor elkezdődött a migrációs válság, azután már egyáltalán nem támogatták a Fidesz törekvéseit – mondta Orbán Viktor.
A kormányfő úgy folytatta: világossá vált, hogy eltávolodtak egymástól a gondolatok, és amikor bejött a világjárvány, ahelyett, hogy segítette volna a néppárt a kormányokat a védekezésben, szabályzatokat módosított a Fidesz ellenében, hogy „még egyet lehessen rajtunk szorítani".
„Ez méltatlan, képtelen és célszerűtlen, és ilyen körülmények között a legjobb, ha az ember veszi a kalapját" – összegzett a pártelnök.
A jövő terveivel kapcsolatban Orbán Viktor közölte:
„Kapcsolatban vagyok a lengyel miniszterelnökkel és Matteo Salvini olasz miniszter úrral, és ez a három ország – Lengyelország, Olaszország és Magyarország – megpróbálja újjászervezni az európai jobboldalt. Ez ügyben hamarosan látni is fogjuk egymást, és közösen tervezzük meg a jövőt."