2024. április 25., csütörtök

Emberi jogok és a hagyományos családkép

A miniszter párbeszédre hív mindenkit, aki az azonos neműek közössége kapcsán kíván véleményt formálni

A petíciót aláíró 212 értelmiségi és közéleti személyiség arra szólította fel az állami szerveket, hogy ne fogadják el az azonos neműek közösségéről szóló törvényt. Széles körű társadalmi párbeszéd kialakítása céljából Gordana Čomić emberi, kisebbségi jogi és a társadalmi párbeszédért felelős miniszter párbeszédre hívott mindenkit, aki véleményt kíván formálni ebben a kérdésben.
A miniszter a Tanjug hírügynökségnek adott nyilatkozatában úgy fogalmazott, az azonos neműek közössége ellen felszólalók tagadják a nemek egyenlőségét, illetve azt állítják, az azonos neműek közösségének szabályozásához több törvény szükséges. Čomić rámutatott, miután a törvényjavaslatot ellenzők között vannak olyanok, akik politikai, illetve más társadalmi tevékenyégben szerzett tapasztalattal rendelkeznek, tudásukat hasznosan ki tudják majd használni az emberi jogok megformálásában, a kompromisszum és politikai kultúra kialakításában, ezért számít arra, hogy hamarosan egy szélesebb körű párbeszéd is lehetővé válik.
A kétszáztizenkét közéleti személyiség, akik között rendező, irodalmár, egyetemi tanár, ügyvéd, politikus, történész is van, a napokban a kormányhoz, illetve a minisztériumhoz, valamint más szervezetekhez fordult, hogy állítsák le az azonos neműek közösségével foglalkozó törvény kidolgozását, illetve arra szólította fel a közvéleményt és a hagyományos egyházakat is, hogy reagáljanak a nép szabadsága és jövője érdekében. Mint ahogy arra a Sputnjik portál rámutatott, a törvény ellenzői kiemelték, a törvény szükségtelen és rossz, ami az azonos neműek házassága, majd pedig az örökbefogadás lehetősége felé vezető törekvések első lépése.
A törvényjavaslat március 25-éig van közvitán.