2024. április 25., csütörtök

Egyre több sofőrt állítanak le kábítószer hatása alatt

Az elmúlt héten 26 sofőrt zártak ki a forgalomból agresszív vezetés miatt, és ugyanennyit azért, mert tudatmódosító szereket fogyasztottak. Ezért a hétvégén fokozott figyelemmel ellenőrzik majd a közlekedésben résztvevőket.

Tegnap Aranđelovacon egy nem hétköznapi balesetről számoltak be, amelyben szerencsére senki sem sérült meg. Abban az utcában, ahol eredetileg 40 km/h-s sebességgel lehet csak közlekedni, egy ennél jóval többel haladó sofőr, Fiat Punto gyártmányú autójával kikerült egy kocsisort, majd belehajtott egy a gyalogos járda mellé ültetett fába.

Agresszív vezetés miatt 25 autóst zártak ki a forgalomból nagy mennyiségű alkohol fogyasztásáért, és a mért véralkoholszintek több esetben is meghaladták a 4 ezreléket.

A 24 ittas vezetőből, 10-en lépték túl a megengedett sebességhatárt, de a Belügyminisztérium véleménye szerint az sokkal aggasztóbb, hogy 14-en marihuánát is fogyasztottak.

Mindezért a rendőrség a hétvégén 50 speciálisan felszerelt járművet küld ki a közlekedési szabályok ellenőrzése céljából. A modern technológiájuknak köszönhetően sokkal több szabályszegőt tudnak kiszűrni. A kamerarendszer az adatbázisban, a rendszámtábla alapján gyorsan leköveti és ellenőrzi, hogy a személyautónak mikor fog lejárni a regisztrációja.

A jövőben a járművezetőknek nagyobb figyelmet kell fordítaniuk a gyalogosokra is, hiszen az év eleje óta 14 embert gázoltak halálra, közülük 2 még csak gyermek volt.

A szakemberek szerint az idősebb polgárokra is ügyelni kell, hiszen az idő múlásával csökkent a reflexidejük és a gyorsaságuk.

Mindemellett a nagyobb városokban a biztonsági kamerákat nemrégiben sebességmérő eszközökkel látták el, amelyek mégtöbb sofőrt ösztönözhetnek a szabályok betartására.