2024. április 25., csütörtök

Szlovákiába küldenék a Fiat dolgozóit

A kragujavaci székhelyű Fiat Chrysler Automobiles (FCA) gyárában arról szeretnék meggyőzni a dolgozókat, hogy vállaljanak munkát a szlovákiai Stellantis vállalatban, és akik nem hajlandóak elmenni, azokat arra kérik, hogy töltsenek ki egy kérdőívet, melyben megindokolják a döntésük okait – közölte Zoran Stanić, a gyár Függetlenség Ágazati Szakszervezetének elnöke. Stanić a Beta hírügynökségnek elmondta, hogy a munkásoknak egy évre szóló munkaszerződést kínálnak, valamint előzőleg segítenek felbontani a már érvényes szerződésüket az FCA-val. A vállalatban múlt héten közölték a dolgozókkal, hogy jelentkezhetnek a szlovákiai Stellantis gyárba, melyben Peugeot 206 és Citroën C3 gépkocsikat gyártanak.

– Az érdeklődés gyenge, eddig mintegy 10 munkás jelentkezett. Szokatlan, hogy Szlovákiában nem munkanélkülieket keresnek, hanem tapasztalt és az autóiparban képzett munkásokat Kragujevacról – közölte Stanić.

Emlékeztetett arra, hogy az FCA dolgozói 3 ügynökség közvetítésével már korábban is vállaltak munkát a szlovákiai gyárban.

Azok a történetek alapján, melyeket a közösségi oldalakon olvastam, a munkásoknak kedvezőtlenek a tapasztalataik. Az ügynökségek előbb elvették az útleveleiket, azután pedig a fizetésükből is levontak mindenféle költségekre – fejtette ki Stanić.

Az egyik munkavállaló állítása szerint a szlovákiai gyárban többet dolgozik, mivel a munka üteme gyorsabb, így az egyik műszakban 470 gépkocsit gyárt le, a kragujevaci üzemben pedig 200-at. Az említett munkás ezért otthagyta a Peugeot gyárat és átment a Volkswagenba – tette hozzá a szakszervezet elnöke.