2024. március 29., péntek
ZOMBOR

Meteorológiai állomások a mezőgazdaság szolgálatában

Németországi támogatással 13 legkorszerűbb meteorológiai mérőállomáshoz jutott Zombor. Ezek lehetővé teszik, hogy a mezőgazdák bármikor tájékozódhassanak a levegő és a talaj hőmérsékletéről, a csapadékról, a levegő páratartalmáról, a légmozgás irányáról, erősségéről és egyéb meteorológiai adatokról, amelyek alapján eldönthetik, milyen munkálatokat végezhetnek a határban.

A mérőállomásokat Zomborban, Doroszlón, Sztapáron, Monostorszegen (Bački Monostor), Küllődön (Kolut), Béregen (Bački Breg), Harasztin (Rastina), Gádoron (Gakovo), Őrszálláson (Stanišić), Csonoplyán, Bácsgyulafalván (Telečka) és Sárin (Aleksa Šantić) helyezték ki, majd hálózatba állították az AgroLIFE platformmal, amely segíti a mezőgazdasági munkák hatékonyabb tervezését.

Az adatok az AgroLIFE mobilalkalmazáson és a https://farmer.agrolife.world/ honlapon érhetők el. A 13 mérőállomás adatainak eléréséhez a felhasználónév mezőbe be kell írni, hogy Sombor, a jelszó mezőbe pedig, hogy meteo. A regisztrálás ingyenes, akárcsak a szolgáltatás.

A mérőállomások óránként frissítik a hőmérsékletre, páratartalomra, szélerősségre és a csapadék mennyiségére vonatkozó adatokat, sőt, a felhasználók egy évre visszamenőleg visszakereshetik az időjárási körülményeket.

A 13 meteorológiai mérőállomás szoftverrel és biztosítással együtt valamivel több, mint 92 ezer euróba kerül.