2024. április 23., kedd

A megszokott helyeken, új név alatt

A zimonyi székhelyű GalenPharm cég tegnap hét szabadkai helyszínen nyitotta meg gyógyszertárát, és az elkövetkező időszakban további tizenhárom üzlethelyiségét is megnyitja a polgárok előtt. Az ünnepélyes megnyitón, amelyre több szempontból is a legjobb helyszínen, a Városháza alatt lévő gyógyszertárban került sor, jelen volt Szabadka polgármestere, Stevan Bakić is.

Mint ismeretes, a Szabadkai Gyógyszertár több mint húsz gyógyszertárat működtetett a helyi önkormányzat területén, azonban az elmúlt időszakban több okból kifolyólag veszélybe került a működése, és az utóbbi időben a gyógyszerekkel való ellátottsága is akadozott. Arra, hogy a korábbi helyszíneken továbbra is gyógyszertárak működhessenek, a városi képviselő-testület az állami és a magánszféra partnerségében, koncessziójában látta a megoldást. Később azonban a képviselők megváltoztatták ezen döntésüket, mivel az egy hosszadalmas folyamat lett volna, ehelyett úgy döntöttek, hogy a Szabadkai Gyógyszertár bérbe adja húsz üzlethelyiségét. Az üzlethelyiségeik bérbeadásáról nyilvános árverésen döntöttek, de mivel csak egyetlen gyógyszertár-hálózat felelt meg a pályázat kiírásában szereplő feltételeknek, az a kikiáltási áron jutott az üzlethelyiségek bérleti jogához. Az üzlethelyiségek bérbeadásáról szóló szerződés aláírására december végén került sor. Ennek értelmében az elkövetkező 15 évben a GalenPharm havonta több mint egymillió dináros bérleti díjjal használja az üzleteket, illetve a korábban ott dolgozó gyógyszerészeket és gyógyszerésztechnikusokat is alkalmazza.

A szerződés aláírását követően megkezdődött az üzletek megnyitásának előkészítése, és tegnap hét üzlethelyiség meg is nyitotta ajtaját a vásárlók előtt. A Városháza alatt lévő gyógyszertárban megtartott ünnepélyes megnyitón Stevan Bakić, Szabadka polgármestere elmondta, hogy éjszakai ügyelet is lesz a gyógyszertárban.

– Ígéretünkhöz híven megtartottuk a Szabadkai Gyógyszertárakat, és lehetővé tettük, hogy a polgárok továbbra is be tudják szerezni a szükséges gyógyszereket. A szabadkaiakat talán a bérbeadás folyamatának elindítása óta foglalkoztatja a kérdés, hogy lesz-e éjszakai ügyelet a gyógyszertárakban. Elmondhatjuk, hogy a GalenPharm a Városháza alatt lévő gyógyszertárban éjszakai ügyeletet is működtet, így a nap 24 órájában a polgárok rendelkezésére áll. A Szabadkai Gyógyszertár adóssága éveken keresztül növekedett, és a helyzet olyan rossz volt, hogy néhány gyógyszerből hiány mutatkozott, szerencsére ennek vége. A GalenPharm a bérbeadási szerződésben foglalt feltételek mindegyikének eleget tett, beleértve azon kikötésünket is, hogy a Szabadkai Gyógyszertár alkalmazottai továbbra is dolgozhassanak – mondta a polgármester.

A GalenPharm képviseletében Bojana Proković kereskedelmi igazgató nyilatkozott a médiának.

– Hiszünk és reménykedünk abban, hogy jelenlétünk javítja az egészségügyi szolgáltatások minőségét a városban, és hogy a polgárok megbízható partnerként fognak tekinteni ránk. Célunk és mottónk, hogy mindenhol jelen legyünk, ahol szükség van ránk. Ennek szellemében nyitjuk meg ma hét üzletünket Szabadkán és környékén – fogalmazott a cég munkatársa, aki azt is elmondta, hogy az üzleteikben gyógyszerek és egyéb, az egészség megőrzése és az egészséges életmód szempontjából fontos eszközök, termékek széles választéka várja a polgárokat.