2024. április 25., csütörtök

Fásítás az egykori szeméttelepen

Felszámolták a kiskéri vadon létesített szeméttelepet, majd 200 darab facsemetét ültettek el

Az erdők világnapja alkalmából mintegy 200 darab tölgy- és vadmeggy facsemete került elültetésre a Verbász községhez tartozó Kiskér (Bačko Dobro Polje) település határában, ahol több éven át vadon létesített szeméttelepek voltak. Az elvégzett fásítás mellett a falu szélén lévő területet hamarosan körülkerítik, így a jövőben már nem lesz lehetőség odahordani az épülettörmeléket és egyéb szemetet. Az akció kezdeményezője Sveto Živković torzsai polgár volt, a verbászi Jazip állatvédő egyesület Ivana Đakonov kertészmérnök tanácsaival összhangban elvállalta a megfelelő lyukak fúrását, a fiatal facsemeték ültetését pedig a verbászi Ökológiai Mozgalom koordinálásával a kiskéri általános iskola diákjai, a helyi környezetvédők és önkéntesek végezték.

Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke elmondta, a Carnex húsipari vállalattal együttműködve folytatódik a fásítás és a zöld övezetek létrehozása. Tatjana Miljanić, a vállalat környezetvédelemmel megbízott dolgozója segítségével az idén Kiskéren (Bačko Dobro Polje), Torzsán (Ravno selo) és Cservenkán kerülnek kialakításra zöld övezetek, melyekhez az előző évekhez képest sokkal több facsemetét sikerült biztosítani.

−A verbászi kommunális vállalat szinte azonnal reagált a felügyelőség felhívására, miszerint Kiskér település szélén lévő illegális és folyamatosan bűzlő szeméttelepet a lehető legrövidebb időn belül fel kell számolni. A Komunalac erőgépei két nap alatt rendbe szedték a területet, amely már az előző időszakban is komoly problémát jelentett a közelben lévő háztartások számára. Mindannyian egyetértettünk abban, hogy a fásítással és a terület bekerítésével megoldható az újbóli szeméttelep kialakulása – mondta a verbászi „zöldek” elnöke.

Sveto Živković, az akció kezdeményezője szerint a mostani fásítás csak kezdete annak a nagyméretű akciónak, amelyet az elkövetkező időszakban terveznek.

− Az előző évekhez viszonyítva bővült az eddigi együttműködés a vállalat és a környezetvédők között, hiszen a kommunális vállalat és a helyi önkéntesek mellett a projektum megvalósításához a fiatalok is hozzájárultak – fogalmazott az akciót követően Tatjana Miljanić, a Carnex képviselője.

Igor Škundrić, a verbászi Komunalac Közvállalat megbízott igazgatója kiemelte, a vállalat a környezetvédőkkel együtt határozottan kiáll a vadon létesített szeméttelepek mielőbbi felszámolása mellett, és támogatnak minden ezzel kapcsolatos kezdeményezést. Kiemelte, a jövőben fokozzák a térségben az ellenőrzést, és az esetleges szemetelők rendkívül kemény büntetésre számíthatnak.