2024. április 18., csütörtök
SZÓFIGYELŐ

Összeöltözik

Olykor különös mondatokra fut rá az ember olvasás közben: Gondolta, elérkezett az idő, hogy összeöltözzenek. – Szó se róla, jól összeöltöztek. – Minden egyes nap összeöltöznek. – Szórakozásból összeöltöztünk. – Cseppet sem gagyi, ahogy összeöltöznek. – Manapság szokás, hogy a párok összeöltöznek.

Miről is lehet szó? Felveszik egymás ruháját? Nem, hanem egyforma öltözéket hordanak, egymással összhangba hozzák a ruhájukat.

Általában az ikreket szokták úgy öltöztetni, hogy még a ruhájukról sem lehessen megkülönböztetni őket. Az is elég gyakori eset, hogy az azonos nemű szülő és gyermek öltözik össze. Leginkább az anyuka ruházata egyezik meg a lányáéval: Az anyák összeöltöznek a lányukkal. – Ti mit gondoltok arról, ha az anyuka összeöltözik a gyerkőcökkel?! – Serena Williams és kislánya összeöltözött… Az hagyján, hogy ruhadarabról ruhadarabra összeöltöztek a gyermekkel, de még a frizurájukat is ugyanolyan kontyba állították.

Az is előfordul, hogy házaspár nő- és férfitagja olyan ruhát vesz fel, amely színe, mintája  szerint is összhangban van a párjáéval: Egy pár úgy fejezi ki egymáshoz tartozását, hogy kicsit összeöltözik. – 37 éve minden nap összeöltözik ez a zseniális házaspár. – Egy Japánban élő idős házaspár, Tsuyoshi és Tomi Seki már 38 éve együtt vannak. Kapcsolatuk titka, hogy minden egyes nap összeöltöznek. – 52 éve minden nap összeöltözik a házaspár. – A férj és a feleség rendszeresen összeöltözik… – Ez a brit-japán pár gyakran összeöltözik, direkt.

Az összeöltözésnek különleges esetei is lehetségesek: Lehetne komolyan venni azt, aki összeöltözik a tapétával. – Anyuka és babakocsi összeöltözött. – Amikor a kutya összeöltözik a gazdival. – Összeöltöznek az állami közműcégek.

Az összeöltözik igének gyakran főnévi származéka jelenik meg a szövegekben: Ők ketten tökélyre fejlesztették az összeöltözést. – Elképesztő szintre emelte az összeöltözést az anya–fia páros. – Egy bangkoki anya–fia páros a végletekig fokozta az összeöltözést, és ma már hatalmas a rajongótáboruk. – A Sziget idei legfeltűnőbb trendje szerintünk az összeöltözés. – Összeöltözés anyukáddal: cuki vagy ciki? – Szerintük az összeöltözés a hosszú és örömteli kapcsolatuk titka. – Esküvői fotókat szemlélve kellemes élmény a család harmonikus megjelenése, ami a családi összeöltözés eredménye! – A szándékos összeöltözés óvoda nagycsoport óta nem menő. – Az összeöltözés vicces pillanatokat is szülhet. – Hát, ilyen is van, és néha bizony elég vicces az „összeöltözés”. – A bizarr összeöltözés okát csak kicsivel később tudtam meg…