2024. április 19., péntek

Huszonhárommillió dinár a mezőgazdasági iskoláknak

Támogatáshoz jutott a magyarkanizsai és a topolyai szakközépiskola is

Čedomir Božić mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár szerdán délelőtt kiosztotta a szerződéseket azon oktatási intézményeknek, amelyek fő profilja a mezőgazdasági szakemberek képzése a tartomány területén. Az összesen 23 millió dinár értékű vissza nem térítendő támogatásból 11 középiskola, valamint az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara részesült.

Čedomir Božić átnyújtja a szerződést a nyertes pályázónak, mellette Ótott Róbert (Fotó: Dávid Csilla)

Čedomir Božić átnyújtja a szerződést a nyertes pályázónak, mellette Ótott Róbert (Fotó: Dávid Csilla)

– A rendelkezésre bocsátott eszközök célja olyan oktatási intézmények támogatása a gyakorlati oktatás színvonalának emelésében, amelyek mezőgazdasági szakemberek képzéséért felelősek. Az iskolák a mezőgazdaság területén használatos eszközök és gépek megvásárlására pályázhattak, amelyek a diákok szakszerű képzését szolgálják, de ugyanakkor a tangazdaságok területén is használatosak – közölte a mezőgazdasági titkár a szerződések kiosztása előtt az egybegyűlteknek a tartományi kormány épületében szerdán délelőtt.

Ótott Róbert tartományi mezőgazdasági titkárhelyettes elmondása szerint a pályázók közül mindenki részesült támogatásban, amelynek az egyik fő célja a folyamatos fejlődés biztosítása az iskolák és az egyetem számára.

– Ezt a támogatást minden évben közzétesszük, tehát egy folyamatról van szó, amelynek a jelentősége hosszú távú. A gyakorlati oktatás kiemelt fontosságú a mezőgazdaság területén, fontos, hogy azok a diákok, akik elhagyják egy nap az iskolapadot, korszerű, modern eszközökön tanulhassák meg a mezőgazdaság fortélyait, amelyeket később a mindennapi életben is alkalmazhatnak, és amely hozzásegíti őket a hatékony gazdálkodáshoz – közölte a titkárhelyettes.

Sarnyai Zoltán (Fotó: Dávid Csilla)

Sarnyai Zoltán (Fotó: Dávid Csilla)

Sarnyai Zoltán, a magyarkanizsai Beszédes József Mezőgazdasági és Műszaki Iskolaközpont igazgatója elmondta, hogy az iskola együttműködése az illetékes tartományi titkársággal már évek óta kiváló, ennek köszönhetően az iskola felszereltsége folyamatosan bővül.

– A pályázat segítségével komoly, 80 lóerős erőgépet szerzünk be, amelyhez modern kapcsolható eszközök csatlakoztathatók. A pályázaton 2 millió dinárhoz jutott az iskola, ezt ki kell bővíteni némi önerővel, ami az előző támogatásoknak köszönhetően a rendelkezésünkre áll. Manapság már nagyon fontos a hatékony és környezetkímélő földművelés, ennek az oktatásához pedig megfelelő felszerelés is szükséges – számolt be a tervekről az iskolaigazgató.

Tóth Tibor (Fotó: Dávid Csilla)

Tóth Tibor (Fotó: Dávid Csilla)

A Topolyai Mezőgazdasági Iskola is csaknem 2 millió dinárt fordíthat a színvonalas gyakorlati oktatás fejlesztésére. Tóth Tibor, az iskola igazgatójának elmondása szerint az összegből korszerű pótkocsit vásárolnak, amelynek a gyakorlati oktatás mellett a tangazdaságban is hasznát vehetik.

– Úgy ítéltük meg, jelenleg erre van a legnagyobb szüksége az iskolának. Az elmúlt két évben zajló vagyon-visszaszármaztatások során viszonylag nagy területeket veszített el az iskola, kaptunk újabbakat helyettük, ezek viszont távol vannak a tangazdaság területétől. Így szükség mutatkozott egy modern, nagy teherbírású szállítóeszközre, amellyel könnyen megoldható a parcellák közötti vetőmag-, illetve műtrágya-kiszállítás, de nagy segítséget nyújt majd a termény betakarításában is – közölte az iskolaigazgató.

Nedeljko Tica (Fotó: Dávid Csilla)

Nedeljko Tica (Fotó: Dávid Csilla)

Az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Kara 3 millió dinár támogatást kapott ebben az évben. Nedeljko Tica, a Kar dékánja elmondta, ez már a harmadik traktor, amit tartományi támogatásból vásárolnak.

– Ezt a gépet az intenzív gyümölcs- és szőlőtermesztés területén is felhasználhatjuk, megmunkálhatjuk azokat a földterületeket, amelyeket az egyetem bérel. Ennek köszönhetően ötvözni tudjuk a tudományt a gyakorlattal, és ilyen módon is hozzájárulhatunk hallgatóink ismereteinek bővítéséhez – mondta a dékán.

Ótott Róbert a sajtónak nyilatkozik (Fotó: Dávid Csilla)

Ótott Róbert a sajtónak nyilatkozik (Fotó: Dávid Csilla)