2024. március 28., csütörtök

Mélyre zuhant a CDU

A vírus beleszólhat az őszi parlamenti választásba is

Egyéves mélypontra zuhant a kormányzó pártszövetség, a CDU-CSU támogatottsága. A visszaesést a járványintézkedések, a vakcinaellátás körüli nehézségek és konzervatív politikusok korrupciós ügyei okozhatták. A következményeket már március 14-én, két tartományi parlamenti választáson is érzékelni lehetett: a Kereszténydemokrata Uniót (CDU) az egyikben a Zöldek, a másikban a szociáldemokraták (SPD) győzték le.

Baden-Württembergben és Rajna-vidék-Pfalzban is vereséget szenvedett a német nagykoalíciós (szövetségi) kormány meghatározó politikai erejének számító konzervatív pártszövetséghez tartozó CDU a március 14-én megtartott tartományi parlamenti választáson. Az egyik területen (Rajna-vidék-Pfalzban) a koalíciós partnere, az SPD győzte le, a másikon a Zöldekkel szemben veszített.

A szeptemberben esedékes parlamenti (Bundestag-) választás előtt ez hidegzuhany volt a pártra, hiszen korábban mindkét tartományban meghatározó szerepet játszott a helyi politika alakításában, sőt stabil, többségi konzervatív bázissal rendelkezett. A vereség rossz előjel is. Ám nemcsak a CDU, hanem bajor partnere, a CSU számára is. A felmérések máris azt mutatják, hogy a két konzervatív párt támogatottsága egy éve nem tapasztalt mélységbe zuhant.

A visszaesésnek több oka van. A népszerűségvesztéshez hozzájárultak a járvány elleni népszerűtlen intézkedések (hatósági szigorítások és korlátozások), a védőoltások beszerzése és szétosztása körüli nehézségek, valamint konzervatív képviselők korrupciós ügyei is. Az utóbbiak között a CDU és a CSU egy-egy politikusát, Nikolas Löbelt és Georg Nüßleint emlegetik, akik jogtalan haszonra tettek szert a védőmaszkok beszerzésekor. Bár a botrány miatt a CDU-hoz tartozó Löbel március 8-án lemondott mandátumáról, Nüßlein ellen pedig vizsgálat folyik, a történtek rossz fényt vetettek mindkét pártra.

Ezt a Forsa közvélemény-kutató intézet is visszaigazolta. Tegnap ismertetett adataiból ugyanis az derül ki, hogy a korábban Angela Merkel kancellár által vezetett CDU 2020 tavaszán még a választók 40 százalékának bizalmát élvezte, ám jelenlegi támogatottsága már csak 29 százalék. Alig több, mint a Zöldeké, akiknek a társadalmi elfogadottsága november óta egyre jobb. Ennek köszönhetően már a választók 21 százaléka sorakozott fel mögötte.

A szövetségi kormány másik nagy pártja, a baloldali SPD a harmadik a rangsorban; népszerűsége 16 százalék, ami alig változott az utóbbi időben. Ha most rendeznék a Bundestag-választásokat, ilyen eredménnyel aligha kerülnének be ismét a kormányba. A hatalom megtartására továbbra is a CDU-CSU a főesélyes, amely a Zöldekkel együtt képes lehet a kormányzóképes többség biztosítására.

Az SPD tehát ellenzékbe kerülhet, de az (jelenleg) valószínűtlennek tűnik, hogy a CDU-CSU kimaradjon az új (koalíciós) kormányból.