2024. március 28., csütörtök

Merénylettel fenyegetik az államfőt?

Állítások szerint egyesült bosszút forral a szerb és a montenegrói maffia

Ivica Dačić, a köztársasági képviselőház elnöke szerint Aleksandar Vučić államfőt a szerb és a montenegrói maffia egyesült bosszúja fenyegeti, mert harcot indított a szervezett bűnszervezés felszámolásáért. A Pink televízión tett vendégszerepése során úgy fogalmazott, miután Szerbia hadat üzent a maffiának és a bűnözésnek, teljesen „logikus, hogy a válasz egyesülve érkezzen".
A kormányközeli bulvárlapok által közölt hírekre reagálva, miszerint az orosz titkosszolgálatok már figyelmeztették Vučićot, hogy merényletet terveznek ellene, Dačić rámutatott, őt egyáltalán nem lepi meg, hogy egyesek, akik éppen Vučićnak köszönhetik politikai karrierjüket és hogy köztisztviselők lehettek, most ellene fordultak – közölte a televíziós szereplésben elhangzottakat a Beta hírügynökség.
A kormányközeli bulvárlapok csütörtökön a merényletere való felbujtással a Tabloid magazint vádolták meg, amely Slobodan Milošević, a volt Jugoszlávia egykori elnöke és Zoran Đinđić meggyilkolt kormányfő halálának évfordulójára megjelentetett írásában a jelenlegi államfő halálhírét március 27-ére jelölte meg.
Dačić reagált Milo Đukanović, Montenegró elnökének nyilatkozatára is, miszerint a montenegrói parlamentáris többség élvezi Szerbia támogatását. A szerb parlament elnöke szerint Đukanović Szerbiát, illetve személy szerint Aleksandar Vučićot okolja a legutóbbi montenegrói választások kimeneteléért. Dačić elmondása szerint Đukanović és a Szocialisták Demokratikus Pártja csak magának köszönheti a rossz választási eredményeket, mint mondta, ők nem viszonyultak jól a szabad vallásgyakorlásról szóló törvényhez, ezért nem okolhatja az eredményekért Szerbiát. Azt üzente Zdravko Krivokapićnak, Montenegró kormányfőjének, hogy tegyen a kialakult feszültség csökkentésért, és nyissanak a Szerbiával való együttműködés felé, ugyanis csak így tudják Milo Đukanovićot legyőzni.