2024. április 23., kedd

Vučić: Senki sem állhat az állam felett a szervezett bűnözés elleni harcban

Aleksandar Vučić államfő a Szerbiai RTV műsorában elmondta, hogy az elmúlt napokban kissé javult a járványügyi helyzet a fővárosban, ez pedig az immunizációnak köszönhető. Azonban Közép-Szerbiában drámai a helyzet, jegyezte meg Vučić, aki azt is elmondta, hogy támogatásban részesülnek a zenészek és a munkanélküliek.

„A zenészek nincsenek regisztrálva a Gazdasági Nyilvántartási Ügynökségnél (APR), azonban mintegy 3000-en támogatást kapnak különböző szervezeteken keresztül. Lehetséges, hogy két minimálbér összegét, de erről majd a kormány dönt” – mondta az államfő.

A nyugdíjasok májusban és novemberben 30 eurót kapnak, csakúgy, mint az összes többi felnőtt polgár. Szeptemberben minden nyugdíjas további 50 euró támogatásban részesül, emlékeztetett, hozzátéve, hogy áprilistól megkezdődik a magánszektorban tevékenykedők támogatásának kifizetése, 1.550.000 alkalmazottat támogatnak majd, akik mikro-, kis-, közép- és nagyvállalatoknál dolgoznak. A szállodák szobánként 350 euró, ágyanként 150 eurót kapnak. A munkanélküliek a 60 euró mellett további 60 eurós segélyben részesülnek júniusban.

„Kizárt, hogy emelkedik az adó, ez a pénz a növekedésből származik” – szögezte le Vučić.

Az államfő elmondta továbbá, hogy hamarosan újabb adag orosz vakcina érkezik az országba, március végén AstraZeneka vakcinából is kapunk a Covax-program jóvoltából, április elsejére, vagy másodikára pedig egymillió adag kínai védőoltás leszállításáról is megállapodtak.

Vučić a szervezett bűnözés elleni harcról is beszélt. Elmondta, fontos, hogy az illetékes hatóságok végezzék a munkájukat.

„Az államnak meg kell mutatnia, hogy a bűncselekményt elkövető nem állhat felette” – mondta, hozzátéve, hogy a Szerb Haladó Párt törvénysértő politikusainak is felelniük kell tetteikért.

Hozzátette, hogy néhány régi gyilkossági eset is feltárásra kerül.