2024. március 29., péntek

Mihajlović: Szerbia vezető szerepet tölt be a régióban a nemek közötti egyenlőség terén

Az elmúlt időszakban Szerbia sokat tett a nők helyzetének javításáért, és a nemek közötti egyenlőség terén vezető szerepet tölt be a régióban –  részletezte Zorana Mihajlović, a szerb kormány alelnöke.

Az ENSZ nők helyzetével foglalkozó bizottságának 65. ülésszakán a kormány alelnöke videókapcsolaton keresztül mondta el, hogy Szerbia komoly figyelmet fordít a nők helyzetének javítására, amit az idei évben még inkább elmélyít majd, hiszen számos olyan törvényt hoznak, amelyek az egyenlőséget helyezik az első helyre.

Mihajlović kitért arra is, hogy a politikai színtéren a női pozíciók tekintetében Szerbia az első helyen áll egész Európában, hiszen a miniszterelnök, a két miniszterelnök-helyettes, a Nemzeti Bank és az Alkotmánybíróság elnöke, valamint a képviselők csaknem 40 százaléka mind nő, amely nem elhanyagolható a 30 százalékos európai átlaghoz képest.

Hozzátette, hogy mi vagyunk az első nem Uniós ország, amely kidolgozta a nemek közötti egyenlőség indexét.

Elmondta még, hogy ettől függetlenül számos dolgon kell még javítanunk. Mihajlović szerint a járványhelyzet több nőt is nehezen érintett, főként azokat, akik a vírussal nap mint nap kapcsolatban vannak, ilyenek például az egészségügyi dolgozók, a szociális munkások vagy a kereskedelmi láncok alkalmazottjai. Kitért arra is, hogy orvosolni kell több helyzetet is, amiktől nem tekinthetünk el, ilyenek például a gyermekekkel és a háztartással kapcsolatos, nem fizetett munka terhe, mely a nőkre hárul, azokra, akik továbbra is a legveszélyeztetebbek a családon belüli erőszak tekintetében.

Elmondta, hogy igaz, hogy számos dologban kell még változtatni, azonban már tisztán látjuk ezeket a tényeket, így már csak cselekedni kell.