2024. április 24., szerda

Kiszámíthatóság bizonytalan időkben

Nem csökkentette a tartomány a nemzeti tanácsok támogatására szánt összeget

Már hagyományosnak számít az a támogatási szerződéskötés, amelyet minden évben megtartanak a tartományi kormányban, és amely által a Vajdaság területén működő kisebbségi nemzeti tanácsoknak a támogatásáról döntenek. Voltaképpen tevékenységük, működésük társfinanszírozásáról köt szerződéseket a kormány a nemzeti tanácsokkal.

Szakállas Zsolt: A pandémia ellenére is sikerült megőrizni a nemzeti tanácsok finanszírozásának tavalyi szintjét (Ótos András felvétele)

Szakállas Zsolt: A pandémia ellenére is sikerült megőrizni a nemzeti tanácsok finanszírozásának tavalyi szintjét (Ótos András felvétele)

Szakállas Zsolt, a tartományi kormány alelnöke, oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi – nemzeti közösségi titkár is éppen erre a folytonosságra hívta fel a figyelmet a csütörtöki szerződés-aláírások alkalmával. A médiának nyilatkozva kijelentette, ebben az évben – a járványügyi helyzet következtében – sajnos szerényebb körülmények között voltak kénytelenek lebonyolítani az eseményt, de ami ennél sokkal fontosabb, hogy a pandémia okozta nehezebb gazdasági helyzet ellenére is sikerült megőrizni a nemzeti tanácsok finanszírozásának a tavalyi szintjét, magyarán, nem csökkent a keret. Tizenhét nemzeti tanács 61,6 millió dinárban részesült – ismertette Szakállas.

A Magyar Nemzeti Tanácsot az idén 24,4 millió dinárral támogatja a tartomány (Ótos András felvétele)

A Magyar Nemzeti Tanácsot az idén 24,4 millió dinárral támogatja a tartomány (Ótos András felvétele)

– Mindennek tükrében bízunk benne, hogy a nemzeti közösségeknek a jogai az idén is megvalósulnak legalább olyan szinten, mint az előző években. Elvárásaink, reményeink szerint a jövőben a jogkörök kiteljesítését még magasabb szintre is emelhetjük – húzta alá a kormány alelnöke.
Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke is aláírta Újvidéken az idei támogatási szerződést, melynek értéke 24,4 millió dinár. Nyilatkozatában rámutatott arra, örömmel vette tudomásul, hogy a működési költségek fedezésére szánt összeg nem csökkent, a programtevékenység megvalósítása szempontjából ez sokat jelent, főleg olyankor, amikor még indokoltnak is lehetett volna nevezni az esetleges lefaragást.

Hajnal Jenő: A vírushelyzet miatt a múlt év a nemzeti közösségek szempontjából is az egyik legnehezebb év volt (Ótos András felvétele)

Hajnal Jenő: A vírushelyzet miatt a múlt év a nemzeti közösségek szempontjából is az egyik legnehezebb év volt (Ótos András felvétele)

– A vírushelyzet miatt a múlt év kétségkívül a legnehezebb éve volt az elmúlt esztendők sorában a nemzeti közösségeknek, így a magyarnak is, de mindennek ellenére a támogatás mértéke nem csökkent a tartomány részéről. Két részre lehet azt tagolni. A működési költségek elsősorban a nemzeti tanácsok munkáját teszik lehetővé, az alaptevékenységet segítik, valamint a konzultatív testületi, egyéb bizottsági munka elvégzését. A programtevékenységre jóváhagyott összegből elsősorban a médiát szeretnénk támogatni, valamint azokat a kisebb regionális szervezeteket, amelyeknek ilyenkor a legnagyobb szükségük van támogatásra, működésükre és programjaik megvalósítására is. Utóbbiak, ebben az időszakban, az életet, a fennmaradást jelentik, ezt bátran kijelenthetjük – fogalmazott Hajnal.

Dalibor Nakić (Ótos András felvétele)

Dalibor Nakić (Ótos András felvétele)

Elégedettségüknek adtak hangot nyilatkozataikban a bunyevác és a roma nemzeti tanács képviselői is. Azt hangsúlyozták, hogy a művelődési, oktatási, nyelvhasználati célok megvalósításában különösen nagy jelentősége van a tartományi dotációnak, amelyre minden évben biztosan számíthatnak, s ez a kiszámíthatóság nagyon nagy jelentőséggel bír egy olyan időszakban, amelyet a járványhelyzet és világszerte a rendelkezésre álló pénz csökkenése jellemez. Dalibor Nakić, a Roma Nemzeti Tanács elnöke arra mutatott rá, hogy töretlen az együttműködés a vajdasági kormány és az általa vezetett tanács között, amely lehetővé teszi a programcélok tervezését és megvalósítását is.