2024. április 25., csütörtök

A régióból a szerbiaiak tartoznak a legkevesebbel a bankok felé

A régióban a horvát állampolgárok rendelkeznek a legtöbb adóssággal a bankokkal szemben. A teljes adósság 18 milliárd euró a hitelek alapján. A legkevésbé a montenegróiak, nekik csak 1,39 milliárd eurós tartozásuk van – derül ki az egykori Jugoszlávia hat központi bankjának januári adataiból.

A teljes adósságot tekintve a második helyen a szlovének állnak 11 milliárd euróval, míg a szerbiaiak a harmadikak 10 milliárd eurós tartozásukkal. Azonban, ha az országonkénti teljes összeget a lakosság számához viszonyítjuk, akkor a mi polgáraink vannak legkevésbé eladósodva a régió többi államához mérve.

A polgáronkénti hitelek magasságát nézve a szlovének állnak a dobogó legmagasabb fokán, fejenként 5286 eurós tartozással. A horvátok 4208 euróval, a montenegróiak 2239 euróval, a boszniaiak 1536 euróval, a makedónok 1452 euróval, míg a szerbiaiak 1443 eurós adóssággal rendelkeznek átlagosan a bankokkal szemben.

Érdekes adat továbbá, hogy a járvány ideje alatt, a 2020-as évre tekintve, mekkora mértékben nőtt ez a szám. Horvátországban 1,8 százalékkal, míg Szerbiában 11,2 százalékkal.

Az itthon tapasztalt rohamos növekedés a moratóriumok miatt alakulhatott ki, ugyanis a bankok egy bizonyos ideig felfüggesztették a hiteltörlesztési kötelezettségeket, azonban ettől függetlenül az államban továbbra is voltak olyanok, akik kölcsönökhöz folyamodtak.