2024. március 28., csütörtök

Kétszeresére nőtt Szerbiában az e-kereskedelem forgalma

Az online kereskedelem forgalma tavaly 33 milliárd dinárt tett ki Szerbiában, ez majdnem a kétszerese a 2019-es adatnak, amikor a forgalom 17 milliárd dinár volt – jelentette ki Uroš Kandić, a Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Telekommunikációs Minisztérium államtitkára a belgrádi fogyasztói Vásáron, melyet az idén az e-kereskedelemnek szenteltek.

– Az online kereskedelem mindössze az 1 százalékát adja a élelmiszer-kiskereskedelmi üzletláncok forgalmának, tehát bőven van tere a fejlődésnek, hiszen az elektronikus vásárlás biztonságosabb mint a hagyományos, és nagyobb választék is van különböző termékekből, akár olcsóbban is hozzáférhetünk– mondta Kandić.

Az államtitkár hangsúlyozta, hogy az elektronikus vásárlás esetén a fogyasztónak joga van 14 napon belül a terméket visszaküldeni az eladónak, s nem kell magyarázatot adnia miért teszi ezt, kivételt képeznek az élelmiszerek. Rámutatott arra, hogy a hagyományos vásárlás a múlt évben a járványhelyzet ellenére 4 százalékkal nőtt Szerbiában, ami kiváló eredmény.

– Mi továbbra is azon leszünk, hogy védjük és fejlesszük a fogyasztók jogait Szerbiában, hogy kövessük az európai irányelveket és összehangoljuk az uniós rendeletekkel – közölte Kandić.

Bejelentette, hogy a minisztérium törvénymódosítást készít a fogyasztók védelmére vonatkozóan, annak érdekében, hogy a piaci felügyelőség nagyobb hatáskörrel rendelkezzen, vagyis lehetősége legyen szabálysértési bírság kiszabására, amit jelenleg nem tehet meg. A felügyelőség 33-féle olyan szabálysértést szankcionálhat, amelyet kereskedők követnek el, de dolgoznak az eladók és a fogyasztók közötti viták bíróságon kívüli elrendezésének a jogi lehetőségén is. A kereskedők ezenkívül kötelesek lesznek részt venni a közvetítés folyamatában.

Az államtitkár elmondta, hogy Szerbiában 2014 előtt évente a fogyasztóktól 2000 panasz érkezett, jelenleg pedig 22.000.